Wybuchła grzybowa epidemia. Padają nawet najzdrowsze okazy

Opieńka miodowa jest warunkowo jadalna. Rośnie w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach oraz ściółce
Opieńka miodowa jest warunkowo jadalna. Rośnie w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach oraz ściółce123RF/PICSEL

W skrócie

  • Wzrost występowania opieńki miodowej w Wielkiej Brytanii związany jest z rekordowo ciepłym latem i wilgotną jesienią.
  • Grzyb Armillaria mellea atakuje nawet zdrowe drzewa, niszcząc ich systemy korzeniowe i zaburzając obieg wody.
  • Eksperci wskazują, że masowe pojawienie się opieńki jest wynikiem zmian klimatu, a obfitość grzybów uwidacznia problemy w kondycji europejskich lasów.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Zobacz również:

    Grzyb wyrasta z podziemia i atakuje

    Grupa małych żółtawych grzybów rośnie na starym, wilgotnym pniu wśród opadłych liści w lesie, w tle rozmazana zieleń drzew.
    Opieńka miodowa jest "warunkowo" jadalna. Rośnie w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach oraz ściółce.ADAM LAWNIKEast News

    Zobacz również:

    Kiedy drzewa tracą odporność

    Zobacz również:

      Klimat zmienia rytm lasu

      Grupa jasnożółtych grzybów o kapeluszach z ciemniejszym środkiem rośnie na leśnej ściółce wśród suchych liści i gałęzi.
      Opieńki są grzybami żywiącymi się drewnem StrobilomycesWikimedia Commons

      Zobacz również:

        Martwe drewno, żywy problem

        Grzybowy boom w polskich lasach. Sypnęło nie tylko borowikamiCzysta Polska