Pomylisz go z opieńką i obiad do wyrzucenia. Tego grzyba omijaj

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Aktualizacja

Sezon grzybowy ma się ku końcowi, ale opieńki miodowe to jedne z tych grzybów, które możemy zbierać najdłużej. Ten pasożytniczy gatunek cenimy za jego niezwykle delikatny smak, nieco przypominający ser camembert. Opieńki miodowe jednak łatwo pomylić z łuskwiakiem nastroszonym. Nie jest to wprawdzie grzyb trujący, ale jego gorzki smak zepsuje każde danie. Tłumaczymy, jak odróżnić te dwa gatunki, aby nie doszło do pomyłki.

Łuskwiak nawet po gotowaniu będzie gorzki
Łuskwiak nawet po gotowaniu będzie gorzki123RF/Picsel, 123RF/PicselINTERIA.PL

Opieńka miodowa. Przysmak dla koneserów

Opieńka miodowa to grzyb pasożytniczy, który porasta gnijące pnie i leżące na ziemi konary. Leśnicy traktują ją jak chorobę i nazywają zgnilizną opieńkową korzeni. Pasożyt potrafi całkowicie unicestwić drzewo. Jednak grzybiarze cenią opieńkę miodową za delikatny, podobny do camemberta smak jej kapeluszy. Ten grzyb rośnie w kępach, dlatego łatwo go dostrzec. Porasta głównie drzewa liściaste i można go zbierać aż do listopada.

Opieńka miodowa, zwana też jadalną to grzyb blaszkowy. Jego kapelusze mają charakterystyczną, miodową barwę, młode są okrągłe, a starsze robią się płaskie. Na miodowym tle kapeluszy występują czarne plamki, których najwięcej jest na środku. Żółto - brązowe trzony opieńki miodowej są cienkie i długie, zaopatrzone w pierścień.

Pierścienie są szerokie i pokryte kosmkami. Trzony całej kępy grzybów często są ze sobą połączone u podstawy. Opieńki miodowe często są nazywane świecącymi grzybami, gdyż nocą emitują zielonkawą poświatę. To zasługa ryzomorfów, w których podczas oddychania zachodzą procesy chemiczne.

Opieńka miodowa123RF/PICSEL

Łuskwiak nastroszony. Nie pomyl go z opieńką!

Łuskwiak nastroszony jest bardzo podobny do opieńki miodowej: również rośnie w kępach i ma żółtawy kolor. Ten grzyb również jest pasożytem i konkuruje z opieńką o zaczynające gnić drzewa. Łuskwiak nastroszony swoją nazwę zawdzięcza łuskom, które pokrywają jego kapelusz. To właśnie te blaszki odróżniają go od opieńki, która pokryta jest czarnymi kropkami.

Łuskwiaka nastroszonego wyróżnia też kolor kapelusza, który jest pomarańczowy, podczas gdy opieńka ma kolor łagodniejszy, miodowy. Łuskami czy też blaszkami pokryty jest również trzon niejadalnego grzyba, który jest również krótszy i bardziej masywny niż trzon opieńki.

Łuskwiak zamiast opieńki. Gorzki smak, obiad do wyrzucenia

Mimo wieli różnic między opieńką miodową a jej leśnym sobowtórem, wśród grzybiarzy często zdarzają się pomyłki. Jednak tym, co najbardziej odróżnia oba grzyby, jest gorzki smak kapelusza łuskwiaka.

Kto raz pomylił go z opieńką, zawsze już będzie uważnie wybierał okazy do koszyka. Nawet mała część łuskwiaka nastroszonego sprawi, że całe aromatyczne danie okaże się gorzkie i nie do jedzenia. Nie pomoże tu nawet długie gotowanie i zmienianie wody. Wprawdzie ten niesmaczny grzyb nie jest trujący, ale doświadczeni grzybiarze omijają go szerokim łukiem.

Poza tym łuskwiak nastroszony zawiera bardzo niewiele witamin i minerałów w porównaniu do innych grzybów, więc to kolejny powód, żeby nie zawracać sobie nim głowy.

Lasy są zbawienne dla naszej psychiki. Ekspertka wyjaśniaPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas