Wegańskie "mięso" szturmuje europejskie restauracje. Jedzenie na miarę gwiazdki Michelin
Firma Redefine Meat ma konkretny cel: zredefiniować pojęcie mięsa spożywanego ze zwierząt na rzecz produktów, które powstały bez zabijania zwierząt.
Firma z siedzibą w Izraelu tworzy swoje produkty przy użyciu rewolucyjnej technologii, która odwzorowuje smak, konsystencję i soczystość kawałka mięsa zwierzęcego.
Rewolucyjne mięso pochodzenia roślinnego staje się coraz szerzej dostępne w całej Europie. Redefine Meat korzysta na gwałtownym rozwoju rynku żywności roślinnej i wprowadza swoje produkty do kilkudziesięciu restauracji w Europie, a także tysięcy sklepów i barów na świecie. "Co powoduje, że ludzie tak lubią mięso i jest tak pożądane?" - pyta firma. Twierdzi, że znalazła odpowiedź na to pytanie.
Czytaj też: Mięso z probówki dostało zielone światło
Na stołach wybitnych restauracji
Brytyjski szef kuchni Marco Pierre White, zdobywca trzech gwiazdek Michelin chwali wegańskie jedzenie, które przypomina smakiem, teksturą i konsystencją mięso pochodzenia zwierzęcego. White szkolił wielu znamienitych szefów kuchni, m.in. Gordona Ramsey'a. W 2021 r. szef kuchni rozpoczął współpracę z Redefine Meat. Jak mówił, stworzenie produktów do złudzenia przypominających mięso było najsłuszniejszą decyzją, jaką dostrzegł w ciągu 45 lat spędzonych w profesjonalnej gastronomii.
"Ludzie muszą jeść mniej mięsa, ale rzeczywistość jest taka, że do tej pory produkty mięsne pochodzenia roślinnego nie spełniały wymagań [niektórych ludzi] dotyczących jakości i smaku wymaganych w naszych menu" - napisał White w oświadczeniu. Szef kuchni proponuje gościom wiele wegańskich dań w swoich restauracjach.
"Po prostu zapewniamy szerszy wybór opcji wegańskich" - pisał White.
White ujawnił również, że sam przeszedł na jakiś czas na weganizm. Dzięki temu zrzucił kilka zbędnych kilogramów.