Burger King otworzył w 100% wegańską restaurację. Roślinna rewolucja fast foodu
Burger King otworzył kolejną całkowicie wegańską restaurację. Znajduje się w Wiedniu w Austrii. Czy Austriacy chętnie jedzą roślinne burgery?
Burger King od jakiegoś czasu próbuje przełamywać stereotyp konwencjonalnego fast foodu, w którym podawane są mięsne burgery z frytkami. Sieć restauracji szybkiej obsługi powstała w 1954 r., a flagowym produktem był (i wielu miejscach nadal jest) mięsny hamburger o nazwie Whopper. Burger King idzie jednak od jakiegoś czasu w kierunku kuchni roślinnej.
Wegański Burger King
W menu nowootwartej restauracji w Wiedniu znajdą się oryginalne wegańskie burgery i nuggetsy holenderskiej marki mięsnej The Vegetarian Butcher. Klienci będą mogli kosztować również wegański boczek francuskiej marki La Vie. Nowy, roślinny lokal został otwarty w lipcu w wiedeńskiej dzielnicy Westbahnhof. Według orgnizacji Vegan Society Austria menu pozostanie bezmięsne, dopóki klienci będą odwiedzali tłumnie wegański lokal.
W polskich sieciach Burger Kinga można również skosztować całkiem obfitego menu. Znajduje się w nim także roślinny Whopper.
Normalny czy z mięsem?
Nowa w 100% wegańska restauracja jest następstwem niedawno rozpoczętej kampanii Burger King Austria zatytułowanej "Normal oder mit fleisch?" ("Normalny czy z mięsem?"). Podczas eksperymentu i próby konsumenckiej w Margaretengürtel w Wiedniu klienci byli pytani, czy chcą zamówić pozycję z menu w wersji standardowej, w domyśle wegańskiej, czy z mięsem.
Jak mówili przedstawiciele Burger Kinga próba ta miała na celu "stymulację debaty społecznej". "Mięso to jedna opcja, ale nie jedyna" - dodała sieć.
Lokal w Wiedniu nie jest pierwszą restauracją Burger King z menu opartym na roślinach. Sieć fast foodów otworzyła już wegańskie lokale w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii.
W Belgii co trzeci sprzedawany Whopper jest bezmięsny.
- Czytaj więcej o weganizmie: dieta wegańska jest zdrowa i etyczna. Przekonali się o tym także siłacze.