Spadł cholesterol, unormowało się ciśnienie. A pili tylko ten produkt
Naukowcy z Japonii nie mogli nadziwić się co stało się z pacjentami, którzy przez rok pili czysty sok pomidorowy. Ciśnienie było w normie, stężenie złego cholesterolu również, wyniki krwi były bez zarzutów. Czy odkryto sekret długowieczności?

Chociaż nie każdy przepada za jego smakiem, to warto przełamać się, choćby ze względu na wyniki badań. Okazuje się, że pity regularnie niesolony sok pomidorowy potrafi zdziałać cuda.
Walka z chorobami układu krążenia
Choroby układu krążenia są największą przyczyną śmiertelności na świecie - według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) były odpowiedzialne za 15,2 mln zgonów na świecie (26,7 proc.) w 2016 r. Pomidor zawiera wiele związków bioaktywnych, takich jak karotenoid, witamina A, wapń i kwas gamma-aminomasłowy, które mogą odgrywać istotną rolę w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym m.in. w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Celem badania opisanego na łamach Food Science & Nutrition było zbadanie wpływu spożycia niesolonego soku pomidorowego na markery ryzyka sercowo-naczyniowego u lokalnych mieszkańców Japonii. W badaniu wzięło udział czterystu osiemdziesięciu jeden mieszkańców Kuriyama z wyspy Honsiu - stu osiemdziesięciu czterech mężczyzn i dwieście dziewięćdziesiąt siedem kobiet, w średnim wieku około pięćdziesięciu siedmiu lat.
Picie soku pomidorowego działa cuda?
Uczestnicy badania przez rok pili niesolony sok pomidorowy w dowolnych ilościach. Przed i po naukowcy oznaczyli markery związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - ciśnienie krwi, tolerancję glukozy, profil lipidowy w surowicy.
Naukowcy byli w szoku. U 94 uczestników ze zdiagnozowanym i nieleczonym nadciśnieniem wyraźnie spadło ciśnienie. Z kolei u 125 osób z wysokim poziomem LDL (złego cholesterolu), jego stężenie obniżyło się z 155,0 do 149,9 mg/dl. Spożywanie niesolonego soku pomidorowego poprawiło skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi oraz poziom LDL-C u wszystkich badanych. Uczestnicy nie zmienili swojego stylu życia - pili jedynie sok pomidorowy.

Ten sok to eliksir długowieczności
Sok pomidorowy to prawdziwa kopalnia cennych składników odżywczych. To źródło silnych przeciwutleniaczy i zawiera całą gamę witamin i minerałów. Najważniejszy składnik soku pomidorowego to likopen - bardzo silny przeciwutleniacz. Organizm nie jest w stanie sam go wytwarzać, więc trzeba go dostarczać. Sok pomidorowy to także ogromna dawka witaminy C. Jedna szklanka zaspokaja aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym sok pomidorowy zawiera mnóstwo witaminy A, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy wapnia.
Japońscy naukowcy dowiedli, że, picie niesolonego soku pomidorowego obniża ciśnienie krwi, a także poziom "złego" cholesterolu u dorosłych zagrożonych chorobami układu krążenia. Regularne picie soku z pomidorów ma pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu, ciśnienie, a także naczynia krwionośne. Likopen pełni ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, chorób serca i udaru.











