Przebadali ciasta na pizzę. W środku były pestycydy i inne niespodzianki

W gotowych ciastach na pizzę można znaleźć nie tylko mąkę pszenną. Redakcja miesięcznika Öko-Test sprawdziła, co jeszcze jest dodawane do produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach. Wyniki są zdumiewające.

W gotowych ciastach na pizzę można znaleźć nie tylko mąkę pszenną. Redakcja miesięcznika Öko-Test sprawdziła, co jeszcze jest dodawane do produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach
W gotowych ciastach na pizzę można znaleźć nie tylko mąkę pszenną. Redakcja miesięcznika Öko-Test sprawdziła, co jeszcze jest dodawane do produktów, które są powszechnie dostępne w sklepach123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Przygotowanie ciasta na pizzę nie jest skomplikowane - wystarczy mąka, woda, drożdże i trochę soli cukru. Ciasto musi jednak wyrosnąć, co wiąże się z oczekiwaniem. W sklepach można kupić jednak gotowe ciasto w folii, które kosztuje zazwyczaj kilka złotych. Redaktorzy Öko-Test opublikowali niedawno wyniki testu właśnie takich tzw. gotowców.

Co kryje się w gotowych ciastach na pizzę?

Aby sprawdzić, co można znaleźć w gotowych ciastach na pizzę, redakcja przesłała do laboratorium 19 produktów kupionych w znanych sklepach w Niemczech (Lidl, Rewe, Kaufland, Aldi itd.). Jakie są główne wnioski po odebraniu wyników z laboratorium?

Cztery produkty uznano za dobre, a jeden z nich otrzymał ocenę bardzo dobrą. Większość produktów nie uzyskała jednak tak dobrej oceny.

W niektórych produktach wykryto śladowe ilości bakterii, m.in. E. coli oraz Bacillus cereu. Nie przekroczono jednak poziomu ostrzegawczego, który ustala Niemieckie Towarzystwo Higieny i Mikrobiologii. Co zrobić, aby ustrzec się nawet przed śladowymi ilościami bakterii? Choć wydaje się to oczywiste, to nie należy spożywać surowego ciasta. Zdarza się jednak, że w celu sprawdzenia przydatności produktu bierzemy mały kawałek do ust. Bakterie giną wraz z oddziaływaniem wysokiej temperatury.

W testowanych ciastach na pizzę znaleziono m.in. śladowe ilości bakterii E. Coli
W testowanych ciastach na pizzę znaleziono m.in. śladowe ilości bakterii E. Coli123RF/PICSEL

Pestycydy w produktach pszennych

Öko-Test zwraca uwagę, że niektóre ciasta na pizzę zawierały śladowe ilości pestycydów. Redakcja zaznacza, że nie są one toksyczne w bardzo niskim stężeniu.

Obawy redakcji wzbudziła jednak wykryta w cieście deltametryna. Jest to środek owadobójczy (insektycyd z grupy pestycydów). Niemiecka sieć "Pesticide Action Network" klasyfikuje ten środek owadobójczy jako "wysoce niebezpieczny".

W gotowych ciastach na pizzę wykryto też fosforany, które są stosowane w celu przedłużenia przydatności produktu. Fosforany w niewielkich dawkach nie są szkodliwe, ale nadmierne spożycie może negatywnie wpływać np. na układ hormonalny.

Wykryto też węglowodory olejów mineralnych (MOSH/MOAH), która są traktowane jako potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Niektóre przetestowane ciasta były również za słone. Nadmiar soli może przyczyniać się do naciśnienia, niewydolności nerek, czy osteoporozy.

W teście Öko-Test oceniono następujące produkty: Alnatura, Bofrost Free, Chef Select Fresh XXL (marka własna Lidl), Cucina Nobile (Aldi), Donaustrudel, Cérélia SAS, Netto Marken-Discount, Edeka, Hans Henglein & Sohn, Ja! Pizza-Set, Zentrale Handelsgesellschaft, K-Classic Pizzakit (marka Kaufland).

Nietypowy mieszkaniec Antarktyki. Naukowcy zaobserwowali białego pingwinaAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas