Superbakterie w mięsie z Lidla. Były w prawie połowie kurczaków

W surowym mięsie z kurcząt sprzedawanym w sklepach Lidl w Polsce wykryto m.in. tzw. superbakterie
W surowym mięsie z kurcząt sprzedawanym w sklepach Lidl w Polsce wykryto m.in. tzw. superbakterieBartlomiej Magierowski/East NewsEast News

Superbakterie i bakterie kałowe w mięsie z Lidla

Zobacz również:

    Przedstawione wyniki mikrobiologiczne są wysoce niepokojące. Pokazały obecność wielu gatunków bakterii w badanych próbkach, nie tylko odpowiedzialnych za zakażenia i zatrucia pokarmowe, ale także wykazujące wieloantybiotykooporność. Sytuacja taka stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
    ocenia prof. dr hab. n. med. Waleria Hryniewicz z Narodowego Instytutu Leków
    Sieć Lidl odpowiedziała na wyniki raportu. Argumentuje, że skrupulatnie bada sprzedawane w sklepach mięso i wykonuje audyty u dostawców
    Sieć Lidl odpowiedziała na wyniki raportu. Argumentuje, że skrupulatnie bada sprzedawane w sklepach mięso i wykonuje audyty u dostawcówBeata ZawrzelEast News

    Lidl Polska odpowiada na zarzuty

    Nieustannie pracujemy nad ulepszaniem naszych produktów i natychmiast badamy wszelkie przesłanki niespełniania naszych wysokich standardów jakości. Pozostajemy w bliskim kontakcie z naszymi dostawcami, aby zapewnić wysoką jakość produktów i wymagamy od nich ograniczenia stosowania antybiotyków po konsultacji z lekarzem weterynarii.
    Aleksandra Robaszkiewicz, Lidl Polska

    Zobacz również:

    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?