Co zamiast karpia? Na święta lepiej wybrać te ryby
Karp przez lata był symbolem polskiej Wigilii, ale nie zawsze tak było. Jeśli chcesz poszukać dla niego alternatywy, podajemy propozycje ryb mniej ościstych i o delikatniejszym smaku. Jakie gatunki warto podać w tym roku? Oto propozycje, które wniosą na stół nowy smak i wygodę.

Spis treści:
- Dlaczego wiele osób rezygnuje z karpia?
- Jakie ryby zamiast karpia? Jest w czym wybierać
- Ryby bez ości najlepsze na Wigilię. Lista jest długa
Dlaczego wiele osób rezygnuje z karpia?
Choć dziś kojarzy się z tradycją, karp na wigilijnych stołach pojawił się masowo dopiero po II wojnie światowej. Władze PRL promowały jego hodowlę, bo był tani i łatwy w produkcji. Wcześniej Wigilia obfitowała w różne gatunki ryb: od szczupaka po sandacza na szlacheckich stołach, po śledzie solone w biedniejszych gospodarstwach.
Dziś wiele osób unika karpia z kilku powodów. Jest ościsty, co utrudnia jedzenie dzieciom i seniorom. Ma też charakterystyczny, mułowaty posmak, typowy dla ryb żerujących przy dnie. Do tego jest tłusty, a podczas smażenia zawartość tłuszczu rośnie jeszcze bardziej. W czasach, gdy jego cena dorównuje innym gatunkom, wybór jest tylko kwestią smaku i wygody. Jeśli masz w rodzinie osoby, które nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia, możesz go przygotować tylko dla nich. Reszta z pewnością nie pogardzi pysznym sandaczem, łososiem czy dorszem.
Jakie ryby zamiast karpia? Jest w czym wybierać
Jeśli chcesz wprowadzić na stół coś nowego, masz wiele możliwości. Łosoś to klasyk. Jego różowe, soczyste mięso jest delikatne, a przy tym bogate w zdrowe tłuszcze. Świetnie smakuje pieczony w ziołach lub w wersji na parze.
Makrela to propozycja dla miłośników intensywniejszego smaku. Wędzona jest doskonała na przystawkę, a świeża do pieczenia w całości. Równie wyrazisty w smaku jest mintaj, o mięsie jędrnym i sprężystym. Flądra z kolei zachwyca subtelnym aromatem i cienkim, delikatnym mięsem, które szybko się przygotowuje. Na świątecznym stole będzie wyglądała wyjątkowo oryginalnie.
Dobrym wyborem zamiast karpia może okazać się również morszczuk. To ryba o jasnym, kruchym mięsie, idealna do smażenia w panierce. W smaku podobny jest do dorsza, choć ma bardziej miękką konsystencję. A jeśli chcesz zaskoczyć gości, wybierz tilapię. Jej mięso jest łagodne, soczyste i świetnie chłonie przyprawy.
Niegdyś częstą rybą na wigilijnym stole był szczupak. Cieszył podniebienia szlachty i tych, którzy mieszkali w pobliżu jezior. Można go było złowić również zimą, więc odchodził problem z przechowywaniem. Dziś szczupak może stać się zamiennikiem karpia. Ma delikatne mięso o słodkawym smaku i sprężystej konsystencji. Ze względy na zawartość ości najlepiej wypada pieczony w całości lub w galarecie czy w occie.

Ryby bez ości najlepsze na Wigilię. Lista jest długa
Jeśli zależy ci na wygodzie i spokojnym jedzeniu bez stresu postaw na gatunki inne niż karp. Oto najlepsze propozycje na ryby bez ości na Wigilię:
Ma białe, jędrne mięso, niemal całkowicie pozbawione drobnych ości. Idealny dla rodzin z dziećmi i osób, które cenią komfort jedzenia. Doskonały smażony lub pieczony, uchodzi za jedną z najpyszniejszych polskich ryb słodkowodnych. Rzadko żeruje w mulistym jeziorze, więc odpada problem specyficznego posmaku. To najbardziej ceniona przez wędkarzy ryba słodkowodna.
Turbot
Ten nadmorski hit jest prawie całkowicie pozbawiony ości. Ma sprężyste, białe i zwarte mięso, które nie rozpada się ani przy smażeniu, ani przy pieczeniu, ani nawet podczas gotowania na parze. Ma równie bardzo wysokie stężenie kwasów omega-3, co odróżnia go od innych ryb. Wśród bałtyckich rybaków uchodzi za największy przysmak.
Dorsz
Neutralny smak, miękkie filety i praktycznie brak ości sprawiają, że dorsz jest jednym z najwygodniejszych wyborów na Wigilię. Świetnie wypada smażony w panierce, w tej formie z pewnością zasmakuje dzieciom. Dla spektakularnego efektu można go upiec w całości z ziołami.
Halibut
Ryba o kremowym, tłustszym mięsie, bogata w kwasy omega-3. Jej ości są duże i łatwe do usunięcia, a smak elegancki i delikatny. Nie jest to może propozycja dla osób z problemami trawiennymi, ale warto pamiętać, że tłuszcz ryb morskich jest wyjątkowo zdrowy.
Jesiotr
Szlachetny smak i mięso pozbawione drobnych ości czynią z jesiotra prawdziwą gwiazdę świątecznego stołu. Kiedyś był ozdobą pańskich biesiad, dziś też nie należy do tanich, za kilogram trzeba zapłacić około 150 zł. Jeśli jednak marzysz o wykwintnej Wigilii, ten wybór będzie idealny.








