Wodorosty

Czwartek, 18 stycznia 2024 (16:31) Aktualizacja Piątek, 26 kwietnia 2024 (10:34)
Wodorosty to potoczna nazwa roślin wodnych o miękkich ciałach. Rosną w wodach mórz i oceanów oraz rzadziej w akwenach słodkich. Występują na całej kuli ziemskiej. Niektóre gatunki tworzą rozległe lasy wodorostowe. Takie ekosystemy znajdują się w morzach i ocenach w strefach klimatu umiarkowanego i polarnego.
Wodorosty Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Morszczyn pęcherzykowaty na wybrzeżu Norwegii, w Lyngenfjordzie. /Ximonic (Simo Räsänen) /Wikimedia

Wodorosty - najważniejsze informacje

Jak wyglądają wodorosty?

Wodorosty to organizmy beztkankowe. Ich wielokomórkowe plechy mogą mieć pokrój nitkowaty, krzaczasty, liściokształtny lub krzaczasty. Największe wodorosty to glony z gatunku wielkomorszczynów gruszkonośnych (Macrocystis pyrifera), które mogą mieć nawet 60 m długości. 

Te rośliny wodne mają zróżnicowaną budowę anatomiczną. W zależności od gatunku mogą mieć pęcherze pławne, plechy jedno lub wielorzędowe oraz okółki, kauloid lub ryzoidy. Występują w wielu kolorach. Wodorosty są zielone, brunatne, ale też czerwone, fioletowe i zielononiebieskie.

Popularne odmiany wodorostów

  • Brunatnice
Wyglądają jak miękkie, puszyste kłębki. To wodorosty o bardzo zróżnicowanej budowie plechy. Może być ona rozgałęziona i nitkowata, a także parenchymatyczna. W Polsce żyje 50 gatunków brunatnic, z czego aż 40 to gatunki słonowodne.
  • Krasnorosty
To czerwonawe lub czarne kępki. Mają zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, cukierniczym oraz w laboratoriach mikrobiologicznych.
  • Wątkowe
To słonowodne zielenice o bardzo zróżnicowanej, zależnej od ich gatunku budowie. Niektóre z nich są wykorzystywane w kuchni i znane pod nazwą sałaty morskiej. 
  • Ramienicowce 
Mogą mieć od kilku centymetrów do 1 m długości. Swoim wyglądem przypominają skrzyp polny. Ich plecha jest inkrustowana węglanem wapnia, krucha i szara. Większość gatunków z rzędu ramienicowców to rośliny słodkowodne, jednak znoszą one również niewielkie zasolenie.

Czy wodorosty są pod ochroną?

W Polsce od 2004 ochroną objęto morszczyny pęcherzykowate (Fucus vesiculosus) i widliki zaostrzone (Furcellaria lumbricalis). Ich liczebność drastycznie spadła, gdyż były one wykorzystywane na potrzeby przemysłu spożywczego – produkowano z nich substancje żelujące. 

Wodorostom zagrażają również sztormy (dochodzi wtedy do wyrywania ich plech), a także efekt El Niño. Powoduje on podwyższanie temperatury w oceanach, tworząc niesprzyjające warunki do rozwoju brunatnic. 

Czy wodorosty są jadalne? 

Wodorosty można jeść na surowo i jako dodatek do potraw. Do tej pory nie odkryto żadnego trującego gatunku tych roślin morskich. Wodorosty są źródłem aminokwasów, błonnika oraz kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. 

Lasy wodorostów to schronienie i źródło pokarmu dla ryb. Zniknięcie glonów groziłoby wymarciem podwodnej fauny, a także ptaków rybożernych.

Wodorosty - Wiadomości