Tania ryba, która nad morzem udaje dorsza. "Nie daj się nabrać w smażalni"

Ryba czarniak jest gorsza jakościowo od dorsza i tańsza. Wykorzystują to właściciele smażalni nad polskim morzem
Ryba czarniak jest gorsza jakościowo od dorsza i tańsza. Wykorzystują to właściciele smażalni nad polskim morzemFrank Schneider / imageBROKER / ForumAgencja FORUM

W skrócie

  • W czasie wakacji nad Bałtykiem trudno dostać świeżego dorsza z powodu unijnych zakazów połowu i coraz mniejszej populacji tej ryby.
  • W smażalniach nad morzem dorsza zastępuje się więc tańszym czarniakiem, co stanowi pułapkę na turystów.
  • Aby mieć pewność, że jemy świeżą rybę nad Bałtykiem, warto wybierać flądrę, śledzia, turbota lub sandacza.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Ryby nad Bałtykiem. Czy w wakacje da się zamówić świeżego dorsza?

Zobacz również:

    Zamiast dorsza nad Bałtykiem podają tańszego czarniaka. Jak odróżnić te ryby?

    Zobacz również:

      Król polskich wód znika. Próbują odtworzyć jesiotra Polsat NewsPolsat News