Wegańskie "mięso" szturmuje europejskie restauracje. Jedzenie na miarę gwiazdki Michelin

Firma Redefine Meat ma konkretny cel: zredefiniować pojęcie mięsa spożywanego ze zwierząt na rzecz produktów, które powstały bez zabijania zwierząt.

Wegańskie burgery podbijają świat
Wegańskie burgery podbijają światHOLLIE ADAMSGetty Images
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Firma z siedzibą w Izraelu tworzy swoje produkty przy użyciu rewolucyjnej technologii, która odwzorowuje smak, konsystencję i soczystość kawałka mięsa zwierzęcego.

Rewolucyjne mięso pochodzenia roślinnego staje się coraz szerzej dostępne w całej Europie. Redefine Meat korzysta na gwałtownym rozwoju rynku żywności roślinnej i wprowadza swoje produkty do kilkudziesięciu restauracji w Europie, a także tysięcy sklepów i barów na świecie. "Co powoduje, że ludzie tak lubią mięso i jest tak pożądane?" - pyta firma. Twierdzi, że znalazła odpowiedź na to pytanie.

Na stołach wybitnych restauracji

Brytyjski szef kuchni Marco Pierre White, zdobywca trzech gwiazdek Michelin chwali wegańskie jedzenie, które przypomina smakiem, teksturą i konsystencją mięso pochodzenia zwierzęcego. White szkolił wielu znamienitych szefów kuchni, m.in. Gordona Ramsey'a. W 2021 r. szef kuchni rozpoczął współpracę z Redefine Meat. Jak mówił, stworzenie produktów do złudzenia przypominających mięso było najsłuszniejszą decyzją, jaką dostrzegł w ciągu 45 lat spędzonych w profesjonalnej gastronomii.

"Ludzie muszą jeść mniej mięsa, ale rzeczywistość jest taka, że do tej pory produkty mięsne pochodzenia roślinnego nie spełniały wymagań [niektórych ludzi] dotyczących jakości i smaku wymaganych w naszych menu" - napisał White w oświadczeniu. Szef kuchni proponuje gościom wiele wegańskich dań w swoich restauracjach.

"Po prostu zapewniamy szerszy wybór opcji wegańskich" - pisał White.

White ujawnił również, że sam przeszedł na jakiś czas na weganizm. Dzięki temu zrzucił kilka zbędnych kilogramów.

Jak pomagać jeżom w zimie?Program Czysta Polska
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas