Szwedzcy winiarze zebrali rekordowe ilości winogron. "Pomogło" im ocieplenie klimatu

Prawdopodobnie niewiele osób mogło napić się dotychczas szwedzkiego lodowego wina. A mało kto zna szczep o nazwie solaris uprawiany między innymi w tym rejonie. W tym roku Szwedzi zebrali więcej winogron, a przemysł zaczął się prężnie rozwijać. Dużą rolę w tym procesie odgrywa globalne ocieplenie.

Z zamrożonych winogron powstają tzw. lodowe wina
Z zamrożonych winogron powstają tzw. lodowe winaRALPH ORLOWSKIGetty Images

Końcówka sierpnia aż do października to okres, w którym w Europie zbiera się winogrona. Terminy te nie dotyczą jednak odmian uprawianych na tzw. wina lodowe powstających w wyniku przetworzenia zamrożonych winogron. W Szwecji trwają właśnie takie zbiory, ale to zmiany klimatu przyczyniły się do rozkwitu tej gałęzi rolnictwa w kraju.

Krajowa sprzedaż szwedzkiego wina prawie się podwoiła w ciągu ostatnich pięciu lat (pito ok. 19 tys. l krajowego wina, a teraz ok. 35 tys. l). Nic dziwnego, ponieważ ilość winnic w Szwecji stopniowo się zwiększa. Dotyczy to także wielkości plantacji. Oczekuje się, że w ciągu pięciu lat ich wzrosną one ponad dwukrotnie. Przewiduje się, że w nieodległej perspektywie przemysł winiarski będzie wart co najmniej miliard euro. W skandynawską ziemię inwestuje coraz więcej przedsiębiorców z Europy - donosi The Guardian.

Chociaż skala produkcji szwedzkiego wina jest nieporównywalna do pionierów w tej dziedzinie, np. Francji, Hiszpanii, Portugalii czy Włoch, zainteresowanie szwedzkim trunkiem rośnie. Powodem są m.in. lepsze warunki pogodowe.

Odmiany i globalne ocieplenie

Eksperci twierdzą, że globalne ocieplenie w połączeniu z uprawą nowych odmian winorośli to jedne z czynników napędzających szwedzką produkcję wina. Głównie uprawia się tu mało znaną odmianę o nazwie solaris. Jest to hybrydowa odmiana winorośli o jasnej skórce. Pierwszy raz została wyhodowana w 1975 r. przez Norberta Beckera w Niemczech. Z tego szczepu powstaje głównie wino białe, czasem różowe i musujące. Winogrona te mają długi okres dojrzewania i wysoką kwasowość.

Szwedzcy winiarze mówią, że odmiana solaris narodziła się we Freibergu, ale w Szwecji ma doskonałe warunki, ponieważ dojrzewa w krótszym czasie. Dodają, że produkcja wina w Szwecji przeżywa teraz swoje pięć minut z powodu zmian klimatu, stosunkowo taniej, ale przede wszystkim czystej ziemi.

Czytaj też: robotyka w nowoczesnym rolnictwie

Niderlandy: Sztuka w walce o klimatDeutsche WelleDeutsche Welle
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas