Jak rozpoznać choroby pomidorów i co robić, gdy masz problem na działce?
Uprawa pomidorów nie jest szczególnie skomplikowana, ale wymaga sporej uwagi, na przykład na pierwsze symptomy chorób. Pomidorom najczęściej dolega zaraza ziemniaczana, alternarioza i brunatna zgnilizna. Dowiedz się, jak je rozpoznać i co zrobić, gdy zaatakują sadzonki.

W skrócie
- Najczęstsze choroby pomidorów to alternarioza, zaraza ziemniaczana, bakteryjna cętkowatość oraz sucha zgnilizna wierzchołkowa.
- Profilaktyka i odpowiednia pielęgnacja pomagają chronić rośliny przed chorobami i utratą plonów.
- W przypadku zachorowania pomidorów kluczowe są szybkie działania, stosowanie odpowiednich oprysków i usuwanie zainfekowanych roślin.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Spis treści:
Jakie są najczęstsze choroby pomidorów?
Do najczęstszych chorób pomidorów należą:
- alternarioza pomidorów - to choroba grzybowa, która objawia się brunatnymi plamami na liściach, które po jakimś czasie się wykruszają, a roślina zamiera; plamy mogą pojawiać się także na owocach;
- bakteryjna cętkowatość pomidorów - chorobę tę wywołują bakterie, które rozwijają się w czasie wilgotnej i ciepłej pogody; jej objawami są drobne kropki na skórce pomidorów i nieregularne plamy na liściach i łodygach; porażona roślina zaczyna zamierać;
- zaraza ziemniaczana na pomidorach- to choroba, która w ciągu kilku dni niszczy cały plon; objawia się szarymi plamami na liściach, które z czasem brunatnieją; owoce wyglądają natomiast na zgniłe;
- mozaika pomidora - to choroba wirusowa, przenosząca się przez narzędzia, ręce czy resztki roślin; mozaika jest bardzo trudna do zdiagnozowania ze względu na różne objawy - do najbardziej charakterystycznych należą poskręcane, nitkowate liście i rozmyte plamy na owocach;
- sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców pomidora - przyczyną tej choroby pomidorów jest niedobór wapnia; nie jest to jednak wina ogrodnika, który nie zapewnił go wystarczająco poprzez nawozy - chodzi raczej o problem rośliny z pobieraniem wapnia z gleby; choroba objawia się czarnymi, suchymi plamami na końcach owoców i w środku.
Choroby pomidorów zwykle zaczynają się od problemów z liśćmi - codzienna obserwacja sadzonek pozwoli ci szybko wychwycić niepokojące zmiany!

Jak zapobiegać chorobom pomidorów?
Na niektóre choroby pomidorów nie ma lekarstwa - trzeba pogodzić się w utratą całego plonu. Żeby uniknąć takich sytuacji, należy przede wszystkim działać zapobiegawczo! Jaką profilaktykę zastosować?
Nie należy uprawiać pomidorów w tym samym miejscu dłużej niż 3-4 lata. Patogeny i szkodniki często zimują w glebie i zakamarkach szklarni.
Nie można też kompostować pomidorów, które miały choroby albo słabo plonowały - wraz z kompostem można bowiem przenieść do gleby patogeny.
Pomidory warto podlewać wprost do ziemi, a nie na liście, dzięki czemu minimalizuje się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Dobrze jest wyściółkować rabaty słomą lub suchą trawą, co pomoże zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadnięcia roślin na choroby grzybowe, a przy okazji ograniczy odparowywanie wody z ziemi.
Warto również robić profilaktyczne opryski, które wzmocnią roślinę i zapobiegną atakowaniu jej przez grzyby i patogeny.
Czym pryskać pomidory?
Do profilaktycznego opryskiwania i podlewania sprawdzą się naturalne gnojówki, np. z pokrzywy. Wzmacniają roślinę, dzięki czemu jest ona bardziej odporna na choroby i szkodniki; nawozem z pokrzywy należy podlewać pomidory.
Aby uniknąć suchej zgnilizny wierzchołkowej należy pryskać pomidory preparatami wapniowymi, np. saletrą wapniową.
Preparaty na bazie miedzi (np. Miedzian Extra 350 SC) zapobiegają z kolei rozwojowi chorób grzybowych. Profilaktyczne opryski warto zrobić szczególnie, gdy zapowiadane są długotrwałe deszcze.
Preparaty na bazie skrzypu chronią z kolei przed chorobami i wzmacniają rośliny.
Szczególnie polecane jest robienie oprysków naturalnymi preparatami, które działają wzmacniająco na roślinę, a przy tym nie szkodzą ekosystemowi.
Co robić, gdy pomidory chorują?
Gdy pomidory zachorują, w wielu przypadkach niewiele można zrobić - zaatakowane sadzonki albo obumrą albo wydadzą bardzo marny plon. W przypadku niektórych chorób warto powalczyć o zdrowe owoce! Najbardziej istotne jest zrobienie odpowiednich oprysków:
- w przypadku zarazy ziemniaczanej należy zastosować preparaty z azoksystrobiną (np. Amistar 250 SC albo Revus 250 SC),
- w przypadku chorób grzybowych należy sięgnąć po preparaty na bazie miedzi (np. Miedziane Extra 350 SC),
- w przypadku szarej pleśni należy sięgnąć po chemiczne preparaty grzybobójcze, takie jak Switch 62,5 WG,
- w przypadku wszystkich chorób można zastosować preparaty na bazie wyselekcjonowanych szczepów bakterii Bacillus spp. oraz produkowanych przez nie naturalnych substancji biologicznie czynnych (np. Fitoprotect).
Niektóre choroby pomidorów są na tyle inwazyjne, że rośliny trzeba usunąć - należy do nich na przykład rak bakteryjny pomidorów. Wszystkie sadzonki koniecznie należy wyrzucić ze szklarni lub rabaty i spalić - w żadnym razie nie wolno wrzucić ich do kompostownika.
Uprawa pomidorów jest niezwykle satysfakcjonująca, a własne owoce znacznie smaczniejsze niż te dostępne w supermarketach. Trzeba jednak pamiętać, że to warzywa bardzo podatne na choroby i szkodniki. Aby zapobiec niszczeniu plonów, działaj przede wszystkim zapobiegawczo. Ponadto wybieraj odporne odmiany pomidorów - ich uprawa będzie wtedy dla ciebie dużo przyjemniejsza i mniej stresująca.