12 wegańskich dań wigilijnych. Święta mogą być bez karpia

Polska kuchnia kojarzy się z dużą ilością mięsa i produktów odzwierzęcych. Dlatego zaskoczeniem może być to, że przygotowanie wegańskiej Wigilii jest bardzo proste. Postne potrawy, które jemy podczas świąt można łatwo dostosować do diety wegan.

12 wegańskich dań wigilijnych
12 wegańskich dań wigilijnych123RF/PICSEL
12 wegańskich dań wigilijnych123RF/PICSEL

 Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

Kolacja wigilijna to posiłek, który tradycyjnie jest postny. Dlatego dostosowanie jej do zasad diety wegańskiej jest proste i nie będzie wymagać dużo wysiłku. Jeśli przygotowujesz w tym roku święta, pamiętaj o kilku regułach. Weganie nie jedzą:

  • mięsa, w tym ryb i owoców morza,
  • nabiału,
  • jajek,
  • miodu,
  • bulionu, którego składnikiem jest mięso.

Jeśli masz wątpliwości co do diety swoich gości, warto jest się zapytać o jej dokładne zasady. Być może śladowe ilości masła lub śmietany nie będą im przeszkadzać, a tobie ułatwią organizację kolacji.

Większym problemem niż Wigilia mogą być pierwsze dni świąt. Wtedy mięso jest często głównym składnikiem wielu potraw. Można wtedy postawić na zamienniki mięsa dostępne w sklepach. Jeśli całą energię poświęcisz na przygotowanie Wigilii, może warto w pierwsze dni świąt odpocząć i spędzić czas z rodziną.

12 wegańskich dań na wigilijny stół

Wigilię można łatwo dostosować do wegańskich standardów. Klasyczne potrawy, bez których nie wyobrażasz sobie świąt, można przygotować bez nadmiaru pracy. Sprawdź nasze propozycje na swój stół.

Barszcz z uszkami

Aby wigilijny barszcz był odpowiedni dla wegan, wystarczy upewnić się, że bazą jest wywar bez mięsa. Jeśli samodzielnie gotujesz bulion, zrezygnuj z dodatku mięsa i postaw na większą liczbę warzyw. W ten sposób wywar będzie esencjonalny i wegański. Do niego przygotuj uszka z grzybami i pamiętaj, aby nie dodawać do nich tłuszczu zwierzęcego.

Wegański barszcz z uszkami123RF/PICSEL

Zupa grzybowa

Jeśli w twojej rodzinie brakuje fanów barszczu, możesz przygotować zupę grzybową. Będzie to dobry pomysł, jeśli po sezonie jesiennym masz w spiżarni suszone grzyby. Pamiętaj, aby podawać zupę bez dodatku śmietany i masła. Możesz za to przygotować do niej makaron.

Pierogi z kapustą i grzybami

To klasyczne wigilijne danie. Zwykle przygotowuje się je bez dodatku mięsa. Przed podaniem ich weganom, upewnij się, że nie dodano do nich smalcu lub masła.

Sałatka jarzynowa

To kolejna potrawa, która tradycyjnie jest przygotowywana bez mięsa. Aby dostosować ją do diety wegańskiej, użyj majonezu, który nie jest produkowany z jajek. Obecnie bardzo łatwo jest dostać wegański majonez w każdym większym supermarkecie. Jeśli nasz przepis zawiera gotowane jajka - w wersji wegańskiej musimy z nich zrezygnować.  

Łazanki

To proste danie jest idealne na świąteczny obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt. Zwykle jest przygotowywane z dodatkiem kiełbasy lub skwarek. Jeśli chcesz je dostosować do potrzeb swoich gości, po prostu pomiń mięso lub zastąp je podsmażonym wędzonym tofu.

Seleryba

Ryba to kluczowy element kolacji wigilijnej. Seleryba to jeden z najpopularniejszych jej zastępników. Jest to seler przygotowany na wzór ryby. Najpierw gotuje się jego plastry w bulionie warzywnym z dodatkiem glonów, a następnie zawija w nori i smaży w głębokim tłuszczu. Tak przygotowana seleryba może być daniem samym w sobie lub składnikiem innych potraw.

Ryba po grecku

Przygotowanie klasyki wigilijnej będzie bardzo proste, jeśli użyjemy do niej wcześniej przygotowanej seleryby. Wtedy pozostanie nam tylko przygotowanie farszu, który składa się głównie z marchewki i cebuli.

Wegański pasztet

Pasztet to jedna z prostszych wegańskich potraw, która robi duże wrażenie. Warto go przygotować, jeśli nie znamy dobrze kuchni wegańskiej, ale chcemy się wykazać. Najczęściej przygotowuje się go z fasoli lub soczewicy. Serwując go w kawałkach z dodatkiem żurawiny, na pewno uzyskamy aprobatę gości.

Wegański śledź

Boczniaki to grzyby, które będą najlepszym zastępnikiem dla śledzia. Należy je usmażyć, a następnie zamarynować na kilka dni przed Wigilią.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Choć z reguły ciasto francuskie wykonuje się z dodatkiem masła, to można zrobić je także w formie wegańskiej, np. z olejem kokosowym. Aby wykonać wegańskie paszteciki, wystarczy przygotować do tego farsz z kapusty i grzybów. Z ciasta robimy proste sakiewki i dodajemy do nich nadzienie. To idealny dodatek do barszczu.

Groch z kapustą

To danie pochodzące z Wielkopolski jest tradycyjną postną potrawą. Nie będzie wymagało żadnego dostosowania do potrzeb wegańskich gości.  

Wegańska kutia na Wigilię123RF/PICSEL

Kutia

Tradycyjnie przygotowywana z pszenicy, ale można ją zrobić także z dodatkiem kaszy pęczak. Mówi się, że jest pracochłonna, można jednak ułatwić sobie jej zrobienie za pomocą kilku prostych trików. Jeśli będziemy pamiętać, żeby nie dodawać do niej naturalnego miodu, mamy gotowy słodki, wegański poczęstunek.

Wegańskie święta - jakie potrawy na stole?

Przygotowanie wegańskich świąt nie powinno zająć nam więcej czasu niż tradycyjna Wigilia. Może się nawet okazać, że będzie szybsze i prostsze. Wybór roślinnych wersji klasycznych dań może też być dobrym pomysłem dla osób, które nie lubią tłustego i ciężkiego jedzenia. Zróżnicowanie wigilijnego stołu i dodanie kilku wegańskich wersji klasycznych dań może nie tylko być ukłonem w stronę gości, ale także ulgą dla naszego żołądka.

Czytaj również:

Polska energetyka - co po węglu?INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas