Nie wolno jeść na surowo. Popularny wakacyjny przysmak może zaszkodzić
Fasolka szparagowa to rewelacyjny dodatek do rozmaitych dań. Nie dość, że owo warzywo ma w składzie wiele cennych witamin i minerałów, to jeszcze smakuje wprost wspaniale. Okazuje się jednak, że fasolka szparagowa zawiera pewną substancję, która może być trująca. Z tego właśnie powodu bardzo ważna jest jej prawidłowa obróbka termiczna.

Spis treści:
Fasolka szparagowa. Pyszne i zdrowe warzywo
Fasolka szparagowa to warzywo strączkowe należące do rodziny bobowatych. Sezon na rzeczoną fasolkę trwa mniej więcej od czerwca do września, a jego pełnia przypada na lipiec i sierpień. To właśnie wtedy można zajadać się najsmaczniejszymi strąkami, które, znajdują wiele zastosowań w kulinariach.
Fasolka szparagowa to doskonały dodatek do dań obiadowych - genialnie komponuje się z tradycyjnym mielonym lub schabowym oraz ziemniakami. Można jej również użyć do przyrządzania smakowitych sałatek, zup czy dań w stylu stir-fry.
Co ważne - fasolka szparagowa zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów, między innymi witaminę A, witaminę C, witaminę E, potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo. W owym warzywie znajdują się również antyoksydanty takie jak chlorofil czy kwercetyna, które mogą redukować ilość wolnych rodników, a tym samym zmniejszać stres oksydacyjny odpowiedzialny za uszkadzanie komórek.

Warto wiedzieć, że fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g zawiera około 30 kcal. To także doskonałe źródło błonnika, który przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego - zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości. To doskonała wiadomość dla osób, które dbają o linię i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Fasolka szparagowa zawiera szkodliwą substancję. O tym pamiętaj w trakcie przyrządzania
Okazuje się, że w fasolce szparagowej znajduje się pewna szkodliwa substancja, która może wykazywać właściwości toksyczne. Mowa tutaj o fazynie - białku, którego spożycie może wiązać się z wystąpieniem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego - bólów brzucha czy wzdęć.
Na szczęście rzeczony związek może zostać zneutralizowany wskutek działania wysokiej temperatury. Z tego względu przed spożyciem fasolki szparagowej, należy poddać ją odpowiedniej obróbce termicznej. Trzeba pamiętać, że owego warzywa nie wolno jeść na surowo. Wystarczy gotować ją od 10 do 20 minut. Im starsza fasolka, tym dłuższego czasu gotowania wymaga.
Ważne jest także to, że fasolka szparagowa zawiera puryny, które mogą nasilać objawy związane z kamicą nerkową lub dną moczanową. Z tego względu ze spożyciem owego warzywa powinny uważać osoby zmagające się z tego rodzaju przypadłościami.