W Polsce jest jeszcze mało znana. Odkryto, że zmniejsza ryzyko otyłości

Ta koreańska fermentowana kapusta jest wyjątkowo zdrowa. Azjatycka kimchi ma wiele walorów, a ponadto codzienne jedzenie tej potrawy może zapobiec przyrostowi masy ciała. Tak wynika z opublikowanych niedawno badań.

Kimchi to kapusta pekińska poddana procesowi fermentacji. Dodaje się do niej imbir, czosnek, rzepę i sos sojowy
Kimchi to kapusta pekińska poddana procesowi fermentacji. Dodaje się do niej imbir, czosnek, rzepę i sos sojowy123RF/PICSEL

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki wpływają korzystnie na mikroflorę jelit. Kiszone ogórki, buraki, czy kapusta są popularne w Polsce od wieków ze względu na walory zdrowotne i wyraźny kwaśny smak. Nowe badanie dowodzi, że fermentowana koreańska kapusta kimchi ma jeszcze więcej zalet.

Kiszonki na zdrowie

W obszernym badaniu na temat wpływu kimchi na zdrowie naukowcy odkryli kolejne korzyści płynące z jedzenia tej fermentowanej kapusty. Kimchi przygotowywane jest najczęściej z kapusty pekińskiej z dodatkiem rzepy lub rzodkwi, imbiru, marchewki, szczypiorku, chili gochugaru, sosu sojowego, i czosnku. Płaty lub kawałki kapusty i warzyw zanurza się w specjalnej paście przygotowanej na bazie powyższych warzyw i przypraw i kleiku ryżowego.

Otyłość to coraz poważniejszy i globalny problem. Jak piszą naukowcy, od 1975 r. liczba osób z nadwagą lub otyłością na świecie potroiła się. Liczne prace naukowe wskazują, że za taki stan odpowiadają nie tylko brak ruchu i niezdrowa dieta, ale również zaburzenia metaboliczne.

Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet. 

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMJ Open przeanalizowano stan zdrowia u ponad 115 tys. osób mieszkających w Korei (w wieku od 40 do 69 lat). Za pomocą kwestionariuszy żywieniowych badani odpowiadali na pytania dotyczące spożycia kimchi.

Okazało się, że mężczyźni spożywający od jednej do trzech porcji kimchi z rzodkiewką byli o 12 proc. mniej narażeni na ryzyko wystąpienia otyłości niż ci, którzy jedli mniej niż jedną porcję kimchi dziennie. U kobiet spożywających fermentowane warzywa stwierdzono o 8 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia niechcianej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.

Równocześnie badacze zaznaczają, że często spożywanie kimchi z innymi potrawami może wiązać się z przyrostem masy.

Spożywanie tej koreańskiej potrawy może zmniejszyć ryzyko otyłości u mężczyzn i kobiet123RF/PICSEL

Kimchi jest dobra dla jelit

Bakterie obecne w przewodzie pokarmowym tworzą w nim swoisty ekosystem, który jest wrażliwy na gwałtowne zmiany. Równocześnie zdrowe jelita odwdzięczą się odpornością i dobrym stanem zdrowia psychicznego i fizycznego. Takim pożytecznym specjałem dla naszych jelit jest właśnie kapusta kimchi.

Prozdrowotne właściwości kimchi wynikają nie tylko z obecności "dobrych" bakterii w fermentowanej żywności. Koreańskie kimchi zawiera także korzystny dla zdrowia świeży imbir i czosnek o działaniu przeciwzapalnym, a specjalna papryka gochugaru ma również właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Wyjątkowa kapusta ze Wschodu. W Korei jedzą ją cały dzieńPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas