W innych krajach bardzo popularne. Co daje żucie drogocennego ziarna?

Wszyscy znamy kakao i bardzo szeroko oraz często stosujemy je w kuchni. A są jeszcze nasiona kakaowca. W innych krajach jest to stały przysmak, w Polsce niewiele osób je te gorzkawe witaminowe bomby.

Surowe ziarna kakaowca to kopalnia składników prozdrowotnych.
Surowe ziarna kakaowca to kopalnia składników prozdrowotnych.hanasaki8739123RF/PICSEL

Znany od wieków drzewo kakaowe (Theobroma cacao) niegdyś rósł w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Teraz do największych producentów kakao zaliczane są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Indonezja. Owoc zawiera kilkadziesiąt, otoczonych białym śluzem, nasion kakaowca. Po łacinie kakaowiec oznacza “pokarm bogów”. Nic dziwnego, bo nasiona kakaowca są skarbnicą zdrowia.

Najzdrowsze jedzenie na świecie. Sprawdź, co wiesz o superfoods

Bogactwo zdrowia zaklęte w małych nasionach

Ziarna kakaowca zawierają aż 300 składników odżywczych. Są bogate w antyoksydanty, m.in. polifenole, które spowalniają proces starzenia. Obniżają one też ciśnienie, poprawiają funkcje poznawcze. Nasiona kakaowca zawierają mnóstwo magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Wspomagają pracę układu krwionośnego, zapobiegają anemii. Kofeina zawarta w ziarnach poprawia nastrój.

Za gorzki smak nasion kakaowca odpowiedzialna jest epikatechina. Jest to związek, który występuje tylko w suszonych ziarnach. Wzmacnia mięśnie oraz zwiększa wrażliwość naszego ciała na insulinę. Nasiona kakaowca hamują apetyt.

Kakaowy proszek z ziaren kakaowca.farion25123RF/PICSEL

Jak jeść suszone nasiona kakaowca?

Te lekko gorzkie ziarna komponują się z wieloma potrawami. Jak wspomina portal terazgotuje.pl jest kilka sposobów jedzenia tych nasion.

Można je jeść jako przekąskę. Są świetną alternatywą dla wszelkich chipsów i chrupek. Z powodzeniem wkomponują się w owsiankę lub musli. Można dodawać je wypieków, ciasteczek, batonów. Zmiksowane nasiona kakaowca dodadzą intensywności koktajlom czy gorącej czekoladzie.

Co ważne - nie można przesadzać z ziarnami kakaowca. Wszystko przez kofeinę i teobrominę. Zaleca się spożywanie 5-10 nasion dziennie. Nie jest to jedyne nasiono, które w większej ilości może nam zaszkodzić. Wspominaliśmy o zakazanej w USA, a dostępnej w Polsce malutkiej… fasolce. Jest z niej wytwarzana przyprawa o przyjemnej woni wanilii. Jednak nie powinno to nikogo zwieść, ponieważ fasolka tonka w dużych ilościach może być niebezpieczna dla człowieka. Po zjedzeniu jej nasza wątroba jest jak zatruta alkoholem.

Pierwsza biometanownia to początek zmian w kierunku samowystarczalności energetycznej PolskiPolsat News