W USA zakazana, w Polsce można ją kupić. Może zaszkodzić wątrobie
Oprac.: Natalia Charkiewicz
Tym niebezpiecznym produktem jest… malutka fasolka. Jest z niej wytwarzana przyprawa o przyjemnej woni wanilii. Jednak nie powinno to nikogo zwieść, ponieważ fasolka tonka w dużych ilościach może być niebezpieczna dla człowieka. Po zjedzeniu jej nasza wątroba jest jak zatruta alkoholem.
Fasolka tonka to popularna nazwa nasion rośliny zwanej tonkowcem wonnym. Już ponad pół wieku temu produkt ten został wycofany ze sprzedaży na terenie Stanów Zjednoczonych. W Polsce ta przyprawa nadal jest dostępna. Można ją kupić w wersji suszonej - wygląda jak pokarbowana, czarna fasolka, lub od razu w postaci zmielonej.
Czym jest fasolka tonka?
Fasolka tonka to nasiona tonkowca wonnego, rośliny z rodziny bobowatych. To ogromne drzewa, które dorastają do wysokości nawet 30 metrów. Rosną w Ameryce Środkowej i na północy Ameryki Południowej.
Drzewa tonkowca wonnego mają gładką, szarą korę, natomiast drewno jest czerwone. Liście są skórzaste, błyszczące, ciemnozielone i pierzasto złożone. Kwiaty tonkowca są różowe, zaś każdy owoc zawiera jedno nasiono. To ta część rośliny jest najbardziej pożądana.
Nasiona tonkowca wonnego są znane właśnie jako fasolka tonka, nazywana też fasolą tonkini, fasolą tonkińską czy też bobem tonka. Tonkowiec należy bowiem do rodziny bobowatych, tak jak soja, cieciorka, soczewica i groch. Łupiny są czarne i pomarszczone, posiadają gładkie brązowe wnętrze. Fasolka tonka ma migdałowaty, podłużny kształt.
Zdradliwy zapach
Fasolka tonka, mimo niewielkich rozmiarów, jest znana ze swojego zniewalającego zapachu. Jest to woń słodkiej wanilii (stąd inna nazwa - meksykańska wanilia). Z powodzeniem fasolka tonka jest wykorzystywana w kuchni.
Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych przyprawa ta jest zakazana. Wszystko przez kumarynę - substancję nadającą ziarenkom ich charakterystyczny, słodki zapach. Kumaryna potrafi być niebezpieczna dla zdrowia, a w większych ilościach niszczy wątrobę niczym alkohol. Dlatego od 1954 r. sprzedaż fasolki tonka na terenie USA jest zakazana.
Na terenie Unii Europejskiej nasiona tonkowca wonnego nie są zabronione. Produkty w naszym regionie, które zawierają kumarynę są jednak objęte precyzyjnymi regulacjami. Dopuszczone do sprzedaży mogą być tylko te artykuły, w których zawartość potencjalnie niebezpiecznej substancji nie przekracza 2 mg na kg produktu.
Kumaryna występuje naturalnie w ponad 80 gatunkach roślin. Zaliczają się do nich np. cynamon i turówka wonna (tzw. trawa żubrowa).