Ryba, która truje. Polacy ją jedzą, inne kraje zakazują

Oprac.: Anna Czowalla

Aktualizacja
Ryba maślana zawiera trudnostrawne estry woskowe. Na zdjęciu: kostropak (Ruvettus pretiosus)
Ryba maślana zawiera trudnostrawne estry woskowe. Na zdjęciu: kostropak (Ruvettus pretiosus)Paulo de Oliveira / Biosphoto/Bios Photo/East NewsEast News

Ryba maślana w Polsce

Zobacz również:

    Czy ryba maślana jest niebezpieczna?

    Zobacz również:

      Zatrucie rybą maślaną. Jakie są objawy?

      1. Niestrawność: przechodzą przez układ pokarmowy w dużej mierze niezmienione, co może prowadzić do ich akumulacji w jelitach. To z kolei może powodować objawy takie jak biegunka, wymioty, nudności i bóle brzucha.
      2. Efekt przeczyszczający: woskowe estry działają jak środek przeczyszczający, ponieważ nie są wchłaniane przez jelita. To może prowadzić do gwałtownej biegunki, znanej jako “biegunka olejowa”.
      3. Brak wchłaniania składników odżywczych: ze względu na to, że estry woskowe nie są trawione, mogą również zaburzać wchłanianie innych składników odżywczych, prowadząc do niedoborów żywieniowych przy regularnym spożyciu.
      Nietypowa ochrona rzadkiego motylaPolsat NewsPolsat News
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?