Porażające badania w sprawie krabów i homarów. "Natychmiastowy zakaz"

Skorupiaki odczuwają ból. Tymczasem sposób ich przechowywania czy przyrządzania jest okrutny
Skorupiaki odczuwają ból. Tymczasem sposób ich przechowywania czy przyrządzania jest okrutnymuangsatun123RF/PICSEL

W skrócie

  • Nowe badania ze Szwecji dowodzą, że kraby, krewetki i inne skorupiaki odczuwają ból podczas transportu, przechowywania oraz gotowania.
  • Twardy pancerz skorupiaków nie chroni ich przed cierpieniem, a obecność nocyceptorów w ich ciałach potwierdzają najnowsze wyniki naukowe.
  • Naukowcy postulują wprowadzenie zakazów okrutnych praktyk wobec skorupiaków na terenie Unii Europejskiej.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Zobacz również:

Jeżowcom na włoskich wybrzeżach grozi wymarcie. Wszystko przez sycylijski przysmak
Przyroda

Chcą zakazu połowów słynnego włoskiego przysmaku. Restauratorzy są wściekli

Wojciech Brzeziński
Wojciech Brzeziński

    Skorupiaki mają nocyreceptory i odczuwają ból

    Krab z bliska z widocznymi szczegółami pancerza i odnóży, ostre kolce i liczne wypustki na głowie, tło rozmyte, w odcieniach fioletu i szarości.
    Tkanki miękkie krabów reagują na ból. Pancerz nie chroni przed nim skorupiakówWild HorizonsEast News

    Zobacz również:

    Krab brzegowy jest poławiany przez człowieka w celach konsumpcyjnych. Skorupiak posiada receptory bólowe, podobnie jak człowiek
    Zwierzęta

    Szokujące metody przyrządzania krabów. Mamy te same receptory bólu

    Katarzyna Nowak
    Katarzyna Nowak

      Pancerz skorupiaka nie chroni go przed bólem

      Homar otoczony świeżymi rybami i skorupiakami ułożony na pokruszonym lodzie, barwne i apetyczne owoce morza przygotowane do sprzedaży lub obróbki kulinarnej.
      Okrutne traktowanie skorupiaków powinno zostać zabronione, uważają naukowcyfabrikacrimea123RF/PICSEL
      Gdzie raki zimują? Wypuszczono je do rzek w PolscePolsat NewsPolsat News