Szokujące metody przyrządzania krabów. Mamy te same receptory bólu

Homary, kraby, krewetki i raki odczuwają ból. Naukowcy przestrzegają przed niepotrzebnym zadawaniem cierpienia zwierzętom, bo o ich prawach rzadko kiedy się wspomina w procesie konsumpcji.

Krab brzegowy jest poławiany przez człowieka w celach konsumpcyjnych. Skorupiak posiada receptory bólowe, podobnie jak człowiek
Krab brzegowy jest poławiany przez człowieka w celach konsumpcyjnych. Skorupiak posiada receptory bólowe, podobnie jak człowiekWikimedia Commons

Nocyceptory, czyli receptory bólowe znajdują się w różnych obszarach ciała. Są neuronami czuciowymi zdolnymi do odczuwania bólu. Długo istniało w świecie nauki przekonanie, że w takie receptory są wyposażeni wyłącznie ssaki. Jeszcze na początku XX wieku uważano w niektórych kręgach, że zwierzęta "działają" jak maszyny, które zamieniają bodziec zmysłowy na odruchy. Pogląd ten na szczęście został podważony i ewoluował w kolejnych latach.

Skorupiaki odczuwają ból

Występowanie nocyceptorów zostało potem potwierdzone u zwierząt niebędących ssakami. Dotyczy to m.in. ryb, pijawek, ślimaków morskich, czy muszek owocowych, ale nie tylko. Receptory te reagują na niebezpieczny zakres temperatur, niskie pH, kapsaicynę oraz uszkodzenie tkanek. Wysyłają więc do mózgu sygnał, że coś jest nie tak.

Takie nocyreceptory posiadają także skorupiaki, takie jak homary, kraby, krewetki i raki. Nie ma wątpliwości, że także te zwierzęta mogą odczuwać ból.

Nowe badanie, które ukazało się na łamach czasopisma Biology potwierdza, że homary i kraby cierpią np. w wyniku stosowania szokującej techniki kulinarnej polegającej na wrzucaniu zwierząt do wrzątku. To jeden z najbardziej kontrowersyjnych i okrutnych sposobów przygotowywania ośmiornic i homarów. Ale to nie wszystko - istnieje bowiem również przyzwolenie na krojenie skorupiaków żywcem.

Krab krojony żywcem

"Zrozumienie, że (skorupiaki, przyp. red.) mogą odczuwać ból, jest niezbędne do poprawy ich dobrostanu. Jednym z kluczowych kryteriów oceny bólu jest właśnie obecność nocyceptorów" - podsumowują naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu.

W badaniu przeprowadzonym na krabie brzegowym (Carcinus maenas) wykazano, że nocyreceptory znajdują się w ponad 30 obszarach ciała tego bałtyckiego skorupiaka, co oznacza, że krab odczuwa ból i na niego reaguje. Ten gatunek kraba jest masowo poławiany z Morza Bałtyckiego w celach konsumpcyjnych.

"Musimy znaleźć mniej bolesne sposoby zabijania skorupiaków, jeśli chcemy nadal je jeść” – komentuje wyniki obserwacji dr Lynne Sneddon, zoofizjolog z Uniwersytetu w Göteborgu.

Inwazja raków luizjańskich w Poznaniu. Odłowy mogą potrwać latamiPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?