Niezdrowe jedzenie to krok w stronę depresji. Naukowcy potwierdzają
Wysoko przetworzona żywność, a w tym fast foody, słone i słodkie przekąski, a zwłaszcza produkty sztucznie słodzone, mogą zwiększać ryzyko zapadania na depresję. Badacze ostrzegają przed skutkami niezrównoważonej i niezdrowej diety.
Codzienna dieta może być zarówno przyczyną problemów, jak i może mieć pozytywny skutek na naszą kondycję - także psychiczną. Istnieją liczne dowody na to, że niewłaściwa dieta "bogata" w wysoko przetworzone produkty może prowadzić do zaburzeń psychicznych, takich jak depresja.
Depresja a niezdrowe jedzenie
W niedawnym, szeroko zakrojonym badaniu, sprawdzono, czy konsumpcja żywności mocno przetworzonej wiąże się z ryzykiem depresji. Uczestników testu przydzielono do jednej z pięciu grup - każda z nich różniła się pod względem ilości spożywanej przetworzonej żywności.
U osób, które spożywały najwięcej takiego jedzenia ryzyko wystąpienia depresji było o około 50 proc. wyższe w porównaniu z osobami spożywającymi jej najmniejsze ilości - płyną wnioski z badania.
W teście uczestniczyło aż 31 tys. kobiet w średni, wieku, które nie cierpiały wcześniej z powodu depresji. Badaniu przewodzili naukowcy z Harvard Medical School, Harvard TH Chan School of Public Health i Massachusetts General Hospital.
Sztuczne słodzenie
W związku z niepokojącymi wnioskami naukowcy postanowili wskazać, które rodzaje żywności mogą być najbardziej odpowiedzialne za problemy psychiczne. Wskazano, że najgorsze dla zdrowia psychicznego są sztuczne słodziki i napoje słodzone syntetycznymi składnikami, np. aspartamem, acesulfamem potasowym i sukralozą.
Od dawna ultrasłodkie napoje są kojarzone z gwałtownie rosnącym wskaźnikiem otyłości i cukrzycą typu 2. Najnowsze badania łączą ich spożycie również z wyższym wskaźnikiem chorób sercowo-naczyniowych. W związku z powszechnym i globalnym problemem, jakim jest dostęp do niezdrowej żywności, należy czytać składy produktów i zwracać uwagę na hasła typu "obniżona zawartość cukru". Nie oznaczają one, że prodult jest zdrowszy.
W czerwcu Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że słodzik aspartam może powodować (ale nie musi) raka u ludzi. Badania opublikowane w lutym wykazały związek między erytrytolem (słodzikiem o niskim indeksie glikemicznym) a chorobami serca.