Co chcą jeść studenci? Ci z Cambridge wyłącznie wegańskie jedzenie
Studenci Uniwersytetu Cambridge w większości chcieliby, aby uczelniane menu oferowało tylko wegańskie potrawy. Związek studentów będzie rozmawiał teraz z uniwersytecką gastronomią o całkowitym wykluczeniu produktów odzwierzęcych.
Studenci Uniwersytetu Cambridge nie chcą, żeby w menu znajdowały się potrawy bazujące na mięsie (także z ryb), nabiale, jajkach i innych produktach odzwierzęcych. Związek studentów zdecydował w tym celu o podjęciu rozmów z osobami odpowiedzialnymi za podawanie posiłków i napojów na uniwersytecie. Cambridge to drugi najstarszy uniwersytet w Wielkiej Brytanii. Został założony w 1209 r.
Chcą jeść roślinnie
Etyczne pożywienie i klimat są ważne dla angielskich studentów. Stąd pojawił się pomysł na realną zmianę w kwestii jedzenia. Aby zatrzymać kryzys środowiskowy, angielscy studenci z 40 uniwersytetów zrzeszyli się w wyniku czego powstała grupa Plant-Based Universities (tłum. Roślinne Uniwersytety). Studentów wspiera też organizacja prozwierzęca Animal Rebellion.
Grupa Plant-Based University jest za wprowadzeniem coraz większej ilości lub być może wyłącznie wegańskiego jedzenia w placówkach edukacyjnych w Wielkiej Brytanii.
Apel studentów z Cambridge to także odpowiedź na "kryzys klimatyczny i zanik bioróżnorodności". Za poparciem wniosku głosowało 72 proc. przedstawicieli studentów. Młodzi ludzie naradzali się 4 tygodnie i dopiero wtedy podjęli decyzję o rozmowach z uczelnią - informuje The Guardian. Czy uczelnia wprowadzi w pełni wegańskie menu? Zdecydują o tym władze uczelni. Rzecznik University of Cambridge mówi, że uniwersyteckie usługi cateringowe poczyniły już duże postępy na drodze do zrównoważonego i etycznego jedzenia. Na przykład w 2016 r. usunięto z menu wołowinę i jagnięcinę.
"Usuwając produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego jadłospisu, uniwersytet może znacznie zmniejszyć swój wpływ na środowisko i pokazać światu swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój" - mówi grupa Plant-Based University.
"Zawsze jesteśmy otwarci na sugestie studentów i pracowników - dodaje rzecznik uniwersytetu"