Sztucznie dojrzewające pomidory w polskich sklepach. Biedronka odpowiada

Czy pomidory w polskich sklepach zawierają środki pomagające w szybszym wybarwianiu?
Czy pomidory w polskich sklepach zawierają środki pomagające w szybszym wybarwianiu?Hubert Hardy/REPORTEREast News

W skrócie

  • Fundacja Pro-Test przebadała pomidory z sześciu dużych sieci handlowych pod kątem obecności etefonu i glifosatu.
  • W części próbek wykryto etefon w bezpiecznych dawkach, przy czym najwyższe stężenie stwierdzono w sieci Biedronka.
  • Sieć Biedronka zapewnia, że produkty spełniają normy bezpieczeństwa i podkreśla, że glifosatu nie wykryto w żadnej z próbek.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Przetestowali pomidory z Aldi, Biedronki, Dino, Kauflandu, Netto i Stokrotki

Zobacz również:

    Polacy wręcz go uwielbiają. Okazuje się, że może działać toksycznie
    Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, niektórzy producenci stosują specjalne środki chemiczne123RF/PICSEL
    Etefon jest środkiem dopuszczonym do stosowania w rolnictwie pod warunkiem przestrzegania obowiązujących regulacji, co zostało potwierdzone w przeprowadzonych badaniach. Jednocześnie podkreślamy, że w żadnej z przebadanych próbek nie wykryto glifosatu. Wszystkie owoce i warzywa dostępne w ofercie sieci Biedronka spełniają rygorystyczne wymagania wynikające z przepisów Unii Europejskiej oraz prawa krajowego, w tym dotyczące pozostałości środków ochrony roślin.
    podkreśla Ewelina Wróbel z sieci Biedronka.
    "Wydarzenia": Zaskakujące efekty badań. Polscy naukowcy "przesłuchali" pomidoryPolsat NewsPolsat News