Cebula
Czwartek, 18 stycznia 2024 (10:26)
Aktualizacja Środa, 31 stycznia 2024 (15:31)
Cebula (Allium cepa), jest warzywem korzeniowym uprawianym i cenionym na całym świecie ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Te czynią ją popularnym składnikiem w wielu kuchniach. Cebula ma warstwową strukturę i może przyjmować różne kolory, od białego, przez żółty, do czerwonego. Jest źródłem witamin i minerałów, a także zawiera związki siarki, które są odpowiedzialne za jej ostrą, piekącą cechę i łzy podczas krojenia. Wykorzystywana zarówno w stanie surowym, jak i gotowanym, cebula jest nie tylko ważnym składnikiem kulinarnym, ale również odgrywa rolę w medycynie ludowej.

Cebula - najważniejsze informacje
-
Gatunek:
cebula zwyczajna
-
Rodzaj:
czosnek
-
Rodzina:
amarylkowate
-
Rząd:
szparagowce
-
Gromada:
rośliny naczyniowe
-
Królestwo:
rośliny
Uważa się, że cebula pochodzi z Azji – z terenów dzisiejszego Afganistanu. Stamtąd miała dotrzeć do Turcji, a dopiero potem do Grecji.
Dziś jest uprawiana prawie na całym świecie. Obecnie nie rośnie dziko.
Cebula to roślina dwu lub wieloletnia. Ma:
- dętą i rurkowatą łodygę, która dorasta do 45 cm wysokości. Przez pierwszy rok od posadzenia cebuli jest ona zredukowana do piętki u podstawy zgrubienia;
- płytki i krótki system korzeniowy;
- zielone, obłe i dęte liście asymilacyjne. W wyniki nagromadzenia się asymilatów w ich podziemnej części w czasie wegetacji rośliny zamieniają się one w cebulę właściwą. Może mieć ona różny kształt – kulisty, spłaszczony lub wydłużony. Natomiast kolor łusek cebuli może być biały, fioletowy, biały z fioletowymi lub zielonymi przebarwieniami;
- białawo-zielone kwiatostany zebrane w kuliste baldachy;
- owoce w postaci trójgraniastych torebek.
Jaka może być cebula? Zwyczajna, czerwona, dymka, szalotka
Cebula czosnkowa jest twarda i delikatna w smaku. Można wyczuć w niej aromat czosnku. Jest popularna zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Dojrzewa jesienią.
Cebula czerwona. Odmiana ta ma tak naprawdę ciemnofioletowy kolor. Jest popularna w kuchni meksykańskiej. Ma też łagodniejszy smak niż np. cebula zwyczajna czy czosnkowa.
Cebula dymka ma biały lub jasnokremowy kolor. Jest mała, łagodna i delikatnie słodka w smaku.
Cebula szalotka ma delikatny, nieco słodki smak. Jest podłużna, a okrywające ja liście są czerwonawe lub złociste. Bywa nazywana czosnkiem askalońskim.
Cebula cukrowa jest soczysta i słodsza w smaku niż inne odmiany. Jej miąższ jest biały i delikatny. Smak tej cebuli można najlepiej poznać, jedząc ją na surowo.
Cebula siedmiolatka jest mała i jadalna, ale uprawia się ją głównie dla szczypioru. Ma on pikantny smak.
Łzawienie oczu podczas krojenia cebuli jest spowodowane przez znajdujący się w niej związek siarkowy – alliinę.
Grzyby, które atakują cebulę
Największym zagrożeniem dla tej rośliny są choroby wywoływane przez grzyby. Powodują one pojawianie się plam na liściach i ich obumieranie, gnicie szyjki cebuli oraz zamieranie pędów kwiatostanowych, torebek nasiennych i zakażenie nasion. Roślinę mogą zaatakować m.in.:
- alternarioza cebuli i pora (Alternaria porri),
- zgnilizna szyjki cebuli (Botrytis aclada, B. allii),
- mączniak rzekomy (Peronospora destructor),
- plamistości liści powodowane przez Stemphylium vesicarium,
- fuzaryjna zgnilizna cebuli (Fusarium oxysporum f.sp.cepae),
- różowa zgnilizna korzeni cebuli (Pyrenochaeta terrestris).
Jak uprawiać cebulę na działce?
Cebula najlepiej rośnie na nasłonecznionych stanowiskach i w glebie o pH od 6,5 do 7,0. Ziemia musi być dobrze spulchniona i należy regularnie usuwać z niej chwasty.
Cebula jest wrażliwa na niedobór wody, dlatego w okresie suszy należy podlewać ją codziennie. Natomiast gdy opady atmosferyczne są regularne, to z jej podlewaniem należy poczekać, aż ziemia, w której rośnie, przeschnie.
By cebula lepiej rosła, można nawozić ją kompostem. Również w tym celu warto uprawiać ją w glebie, która poprzedniej jesieni była zmieszana z obornikiem. Można także stosować domowy nawóz – roztwór przygotowany z wody i popiołu drzewnego.
Cebula to źródło witamin
Cebula to źródło witamin z grupy B oraz C, K, E, A, a także cennych składników odżywczych: siarki, cynku, krzemu, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia i fluoru.Roślina ma wszechstronne zastosowanie. Można wykorzystać ją do odstraszania owadów oraz by łagodzić ból po ukąszeniach owadów i spowodowany odciskami.
W Polsce najwięcej cebuli uprawia się w województwach kujawsko-pomorskim i wielkopolskim. Natomiast na świecie przoduje w tym Azja.
Dlaczego są łzy, gdy kroisz cebulę?
Cebula - Wiadomości
-
Czym spryskać ogród, żeby nie było w nim kleszczy? Najlepszy sposób
Środa, 12 czerwca 2024 (08:50)Kleszcze to niewielkie pajęczaki, które mogą przenosić groźne dla ludzkiego zdrowia choroby. Zazwyczaj te stworzenia występują w lasach i na łąkach, jednak można je spotkać również w... -
Jakie warzywa ozime siać i sadzić jesienią, żeby wiosną zbiory były obfite?
Sobota, 30 września 2023 (10:00)Warzywa ozime to sekret, który pozwala na korzystanie z uroków ogrodu nawet w chłodniejszych miesiącach. Sadzenie ich jesienią gwarantuje świeże, smakowite plony wczesną wiosną, kiedy... -
Kiedy sadzić cebulę do gruntu? Tę z rozsady i dymkę
Niedziela, 16 kwietnia 2023 (09:00)Uprawa cebuli cieszy się dużą popularnością. Przy odrobinie wysiłku w niedługi czas po posadzeniu zyskujemy obfity plon – zdrowe i smaczne warzywa, słynące również ze swoich właściwości... -
Cebula towarem deficytowym na Filipinach. Uprawy zniszczone, kwitnie przemyt
Wtorek, 10 stycznia 2023 (14:00)Filipiny mają od dawna problem z cebulą. Najpierw uprawy zostały masowo zniszczone przez ćmy, których liczba zwiększyła się wraz ze wzrostem średniej globalnej temperatury. W zeszłym roku... -
Cebulowi niszczyciele. Armia owadów niszczy hektary upraw, a w kraju brakuje cebuli
Piątek, 30 września 2022 (13:19)W północno-zachodniej filipińskiej miejscowości Bayambang, znanej jako “cebulowa stolica prowincji” armia robaków niszczy ogromne uprawy. Naukowcy twierdzą, że zmienna pogoda związana z...