Tysiące chemikaliów wyciekają do naszych ciał. Najgorsze są te opakowania
Oprac.: Jakub Wojajczyk
Do ludzkich organizmów przenika ok. 3,6 tys. spośród 14 tys. chemikaliów znajdujących się w opakowaniach na jedzenie - alarmują badacze ze Szwajcarii, USA i Wlk. Brytanii. Mogą one wpływać na hormony lub zwiększać ryzyko nowotworów. Najgorsze są opakowania do żywności na wynos oraz papier i tektura pochodzące z recyklingu - wskazują naukowcy.
"Istnieją znane niebezpieczne substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają one niekorzystne skutki dla zdrowia ludzi. Te substancje wyciekają z opakowań" – powiedziała w rozmowie z "Washington Post" jedna z autorek artykułu Jane Muncke.
Szkodliwe pojemniki do jedzenia na wynos
Naukowcy od lat wiedzą, że substancje chemiczne mogą wydostawać się z opakowań do żywności. Przenikanie się substancji postępuje wraz ze wzrostem temperatury, dlatego nie zaleca się podgrzewania żywności w pojemnikach na wynos.
Także produkty o wysokiej kwasowości lub zawartości tłuszczów mają większą tendencję do wchłaniania substancji chemicznych. Podobnie jak żywność umieszczona w bardzo małych lub ciasnych pojemnikach.
Badacze wykryli 3601 substancji, które z opakowań żywności przedostają się do ludzkich organizmów. Znaleziono je w krwi, próbkach włosów i kobiecym mleku. Naukowcy alarmują, że konieczne jest lepsze testowanie opakowań i wprowadzenie dalszych regulacji dotyczących tego, co uważa się za bezpieczne do przechowywania żywności.
Do tych substancji zaliczono m.in. metale, lotne związki organiczne, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS) czy ftalany, o których wiadomo, że mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i sprzyjać rozwojowi nowotworów.
"Najgorsze są papier i tektura z recyklingu"
To jednak nie wszystko. Potencjalnie groźne nie są tylko pojemniki z plastiku, ale także z papieru. Zdaniem Muncke szkodliwe są nie tylko związki chemiczne, które przedostają się z opakowań z tworzyw sztucznych. "Prawdopodobnie najgorsze są papier i tektura z recyklingu. I wiem, że ta wiadomość jest trudna do przyjęcia" – zaznaczyła naukowczyni.
W jej opinii recykling papieru, tektury lub plastiku do opakowań żywności prowadzi do wymieszania się z żywnością tuszów niespożywczych, co zwiększa ryzyko przedostania się substancji do organizmu człowieka.