Przegrywamy z marnowaniem żywności. Recykling to "mydlenie oczu"

USA, Chiny i Indie nie radzą sobie z problemem marnowania żywności - alarmują naukowcy
USA, Chiny i Indie nie radzą sobie z problemem marnowania żywności - alarmują naukowcy123RF/PICSEL

Marnowanie żywności to powszechny problem na świecie

Ogromna część populacji amerykańskiej cierpi z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego, a mimo to marnujemy ponad jedną trzecią produkowanego jedzenia. Dlatego zamiast poddawać jego nadmiar recyklingowi, powinniśmy przekierowywać jak najwięcej do grup, które go potrzebują
podkreśliła prof. Kakadellis.

Zmarnowane jedzenie to więcej emisji gazów cieplarnianych

Przeciętny Amerykanin marnuje już ok. 150 kg jedzenia rocznie123RF/PICSEL

USA przegrywają z marnowaniem żywności

Od pola do stołu. Polscy naukowcy pomagają rolnikomPolsat News