Jesiotr
Piątek, 19 stycznia 2024 (15:33)
Aktualizacja Wtorek, 11 czerwca 2024 (16:12)
Jesiotr to rodzaj ryby z rodziny jesiotrowatych, która zamieszkuje głównie wody półkuli północnej, w tym rzeki, jeziora i przybrzeżne wody morskie. Są to duże ryby, niektóre gatunki mogą osiągać długość ponad 5 metrów. Charakterystyczne cechy jesiotrów to wydłużone ciało pokryte rzędami kostnych płytek oraz wyciągnięty, tubowy pysk z czterema wąsikami zlokalizowanymi przed otworem gębowym. Jesiotry są cenione głównie ze względu na ikrę, z której produkuje się kawior – luksusowy przysmak.

Jesiotr - najważniejsze informacje
-
Rodzaj:
jesiotr
-
Rodzina:
jesiotrowate
-
Rząd:
jesiotrokształtne
-
Gromada:
promieniopłetwe
-
Typ:
strunowce
-
Królestwo:
zwierzęta
Gdzie żyją jesiotry?
Ryba ta występuje wzdłuż europejskich brzegów Oceanu Atlantyckiego, a także w Morzu Śródziemnym oraz Czarnym. W jeziorze Onega oraz Ładoga można spotkać odmianę słodkowodną. Jesiotr bytuje głównie w wodach chłodnych oraz umiarkowanie ciepłych na półkuli północnej. Występuje także w rejonach ujść większych rzek w Chinach, Rosji oraz Kazachstanie.
W Polsce ta ryba nie żyje na wolności prawdopodobnie od lat 70. XX wieku. Obecnie hoduje się ją na komercyjnych łowiskach. Jest to głównie odmiana syberyjska, rosyjska, a także sterlet oraz siewruga. Odbudowa polskiej populacji jesiotra trwa już ponad dwie dekady.
Czym się żywi jesiotr?
Jesiotry w początkowej fazie życia żywią się przede wszystkim bezkręgowcami bentonicznymi. Z czasem do ich jadłospisu dołącza także fauna denna wygrzebywana za pomocą pyska z miękkiego podłoża. Menu dorosłego jesiotra to przede wszystkim skorupiaki, mięczaki, a także drobne ryby i larwy niektórych owadów.
Ryby te żyją ponad 50 lat, ale niektórzy naukowcy uważają, że w sprzyjających warunkach są w stanie przetrwać nawet 100 lat.
Jak wyglądają jesiotry?
Jesiotry to ryby o imponujących rozmiarach. Długość ich ciała może przekraczać 200 cm. Ciężar dorosłych osobników to około 100 kg.
Grzbiet jesiotra ma kolor niebieskoszary lub szarozielony. Pokrywa go rząd 113 tarczek kostnych. U młodych ryb bardzo często są one zwężone i przypominają wyglądem kolce. Boki są srebrzyste z tarczkami, których może być od 24 do 40. Z kolei na brzuchu znajduje się 10-13 tych narośli.
Pysk jesiotra jest wydłużony i spiczasty, a otwór gębowy prawie kwadratowy. Wąsiki mają okrągły przekrój i są pozbawione przydatków.
Samice są gotowe do rozrodu po około 8-14 latach, a samce, gdy mają 7-9 lat. Wędrówki godowe rozpoczynają w kwietniu i maju. Tarło odbywa się w czerwcu oraz lipcu. Wcześniej samice wykopują jamy w żwirze. Szukają miejsc o wartkim nurcie i temperaturze wynoszącej co najmniej 20°C. Jednorazowo są w stanie złożyć od 400 000 do 2 500 000 ziaren.
Po zakończonym tarle spływają one do morza, a larwy wylęgają się tam w ciągu 3-5 dni. Tarło jesiotrów odbywa się średnio co 3-4 lata.
Czy jesiotry są pod ochroną?
Jesiotr w naturalnym środowisku jest w Polsce objęty całkowitą ochroną od 1936 roku. Jednak te działania były niewystarczające, aby zachować gatunek. Ostatnie wolno żyjące osobniki wyłowiono lub obserwowano w Zatoce Gdańskiej oraz w Wiśle na odcinku między Toruniem oraz Chełmnem.
Prawdopodobnymi przyczynami wyginięcia tego gatunku w Polsce były nadmierne połowy, a także zanieczyszczenie Bałtyku i innych rzek oraz dynamiczna rozbudowa portów i zapór.
Ciekawostki o jesiotrze
- Jesiotry określa się mianem „żywych skamieniałości” lub „dinozaurów czasów współczesnych”. Są to jedne z najstarszych gatunków ryb. Pierwsze ślady są datowane na okres późnej kredy.
- Mięso z jesiotra jest bardzo delikatne i praktycznie nie zawiera ości. Jest bogate w potas, fosfor i witaminę A oraz kwas foliowy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Czarny kawior z ikry bieługi, czyli anadromicznej ryby z rodziny jesiotrowatych jest najdroższy na świecie.
- Mięso jesiotra jest tłuste, ale bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one dobroczynny wpływ na funkcjonowanie wielu układów oraz narządów w ciele człowieka.
- W Europie jesiotr był uważany za królewską rybę. Trafiał na stoły władców, opatów oraz przeorów i był bardziej ceniony niż łosoś. Jesiotra przyrządzano na wiele sposobów. Ta ryba nadawała się do suszenia, kiszenia, marynowania oraz wędzenia.
Jesiotr - Wiadomości
-
Gigantyczna ryba wraca do Polski. To wymarły olbrzym długi na 4 metry
Niedziela, 17 listopada 2024 (12:31)Jeszcze sto lat temu był królem Wisły i symbolem polskiej przyrody. Jesiotr ostronosy - ta fascynująca ryba wyginęła w zlewni Morza Bałtyckiego na skutek działalności człowieka. Są jednak... -
Połowa kawioru okazała się nielegalna. Czasem to nawet nie jest kawior
Czwartek, 23 listopada 2023 (11:32)Badania wykazały, że połowa kawioru z ryb jesiotrowatych w krajach Europy Wschodniej jest pozyskiwana nielegalnie lub wprowadza klientów w błąd. W niektórych przypadkach produkty... -
W Odrze zginęły jesiotry, które chciano przywrócić od 30 lat
Czwartek, 1 września 2022 (17:59)Szef Instytutu Rybołówstwa Śródlądowego w Olsztynie dr Grzegorz Dietrich przekazał, że w Odrze zginęły jesiotry, które eksperci od 30 lat próbują przywrócić w polskich rzekach. To... -
Zapora w Siarzewie: Ratunek czy katastrofa?
Piątek, 6 sierpnia 2021 (11:53)Rząd na przełomie 2023 i 2024 r. planuje rozpocząć budowę zapory na Wiśle w miejscowości Siarzewo. Według władz ma być to odpowiedź na przemianę terenów w step i zabezpieczenie przed...
Jesiotr - Wideo
-
Król polskich wód znika. Próbują odtworzyć jesiotra
Czwartek, 14 listopada 2024 (17:34)Jeszcze sto lat temu był królem Wisły i symbolem polskiej przyrody. Teraz jesiotr ostronosy jest w dużo gorszej sytuacji. Są miejsca, gdzie próbuje się go odtworzyć. Klaudia Syrek. -
Polski kawior trafia w światowe gusta. Przy okazji obala mity
Środa, 1 lutego 2023 (17:04)Jesiotr to ryba kojarzona z kawiorem. Na myśl o kawiorze do głowy przychodzi… Rosja? Tak było do niedawna. Dziś producenci z Polski walczą z mitem rosyjskiego kawioru i udowadniają, że...