Gigantyczna ryba wraca do Polski. To wymarły olbrzym długi na 4 metry
Jeszcze sto lat temu był królem Wisły i symbolem polskiej przyrody. Jesiotr ostronosy- ta fascynująca ryba wyginęła w zlewni Morza Bałtyckiego, na skutek działalności człowieka. Są jednak miejsca w Polsce, gdzie próbuje się ten wymarły gatunek odtworzyć. Opowiada o tym Klaudia Syrek w programie Czysta Polska na Polsat News.
To ryba, która przeżyła dinozaury. Jesiotrokształtne pojawiły się bowiem na Ziemi 300 milionów lat temu. Dinozaurów wtedy jeszcze na świecie nie było. One wymarły, a jesiotry zostały w naszych wodach, także w Polsce. Miały się świetnie aż do XXI wieku. Wtedy zaczęły również wymierać.
Monika Sobieszczyk, ichtiolog z ośrodka zarybieniowego w Świnnej Porębie mówi: - Ryba wyginęła przez zabudowę rzek. Głównym problemem jest zapora we Włocławku, która dla większości ryb dwuśrodowiskowych jest ciężka do przejścia.
Jesiotry mają wielki problem z tamą we Włocławku
A jesiotry takie jak jesiotr ostronosy to właśnie ryba dwuśrodowiskowa, czyli żyjące i w wodzie słodkiej, i słonej. Ten gatunek w zasadzie już u nas wymarł. Ostatniego dzikiego jesiotra bałtyckiego, czy ostronosego odłowiono w Polsce w latach sześćdziesiątych. Ale są miejsca, w których ichtiolodzy próbują je odtwarzać. To m.in. ośrodek zarybieniowy w Świnnej Porębie niedaleko Wadowic.
Wojciech Kozak, dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie wyjaśnia, że to ryby sprowadzone z rzeki św. Wawrzyńca i już dzisiaj możemy obserwować w polskich wodach jesiotry, które w normalnych warunkach u nas nie istniały od lat.
A jesiotr ostronosy to ryba ogromna i długowieczna. Ma 3-4 metry długości i może żyć nawet 140 lat. Niewiele polskich ryb osiąga aż tak wielkie rozmiary. Występuje głównie w Ameryce Północnej i jest trudny w hodowli. Dojrzałość płciową ryby te osiągają dopiero w wieku około 15 lat. Żyje w morzu, na tarło wraca do rzeki, by złożyć ikrę i z powrotem wraca do morza.
W Świnnej Porębie jest 28 okazów tej ryby, a poza nimi znajdują się także inne ryby jak brzany, sandacze, pstrągi czy szczupaki. Ośrodek w Swinnej Porebie produkuje rocznie ponad milion sztuk ryb.