Wyjątkowy grzyb jadalny. Nie ma blaszek i rurek

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Smardze warto zasuszyć i dodawać do potraw.
Smardze warto zasuszyć i dodawać do potraw.123RF/PICSEL

Jak wygląda smardz jadalny?

W Polsce występują cztery gatunki smardzów. Grzyby pojawiają się już w kwietniu i są bardzo cenione w kuchni. Kilogram kosztuje nawet 500 zł. Uwaga: smardze są pod ochroną i można je zbierać tylko w ściśle określonych miejscach123RF/PICSEL

Gdzie rosną smardze jadalne?

Zobacz również:

Czy wszystkie smardze są jadalne?

Z jakim grzybem można pomylić smardza?

Zobacz również:

    Czy smardz jadalny jest pod ochroną?

    Smardze należą do jednych z najbardziej pożądanych grzybów świata123RF/PICSEL

    Smardz jadalny – wartości odżywcze grzyba bez blaszek

    • witaminę D,
    • cynk,
    • fosfor,
    • mangan,
    • miedź,
    • żelazo
    • potas,
    • szereg aminokwasów (m.in. argininę, alaninę, glicynę, cysteiną, glutaminę).

    Jak smakuje smardz jadalny?

    Zobacz również:

    Najdroższe grzyby świata rosną w Polsce. Jak znaleźć truflePolsat NewsPolsat News