Wielu Polaków o niej zapomniało. To bomba witaminowa, ale uważaj na pestki
W lesie spotykamy je prawie wszędzie, jednak przechodzimy obojętnie. Tylko wytrawni przyrodnicy znają właściwości jej owoców. Mowa tutaj o czeremsze. Właśnie nastał czas zbioru owoców, które dojrzałe są istną bombą witaminową.
Czeremcha amerykańska przybyła do Europy w XVII w., w Polsce zaczęto wprowadzać ją w lasach w ubiegłym stuleciu. Występuje już niemal na terenie całego kraju.
Czeremcha nie imponuje wyglądem. Ale owoce to co innego
Z wyglądu czeremcha nie zachwyca - jest dość prostym drzewem, w dobrych warunkach osiągającym do 30 metrów wysokości. Jednak w Polsce czeremcha amerykańska ma znacznie mniejsze rozmiary niż w swej ojczyźnie. Ok. 70-letnie drzewa osiągają u nas zazwyczaj maksymalnie ok. 20 metrów wysokości, pnie często są krzywe.
Z kolei okazy, które zostały zasadzone i rozsiały się na glebach słabych, piaszczystych, mają pokrój krzewiasty lub wyrastają na niskie drzewa. Drewno czeremchy amerykańskiej jest trwałe, ale też dość giętkie. Czeremcha posiada gładkie, czasami delikatnie falowane liście. Jej największa siła tkwi jednak nie w drewnie, a w owocach.
Cenne właściwości czeremchy
Ciągle można spotkać się z opinią, że owoce czeremchy nie są jadalne, a wręcz trujące. Częściowo wynika to z podobieństwa do wilczej jagody. Owoce czeremchy posiadają w pestkach toksyczny cyjanowodór, ale miąższ można bez żadnych obaw jeść na surowo.
Poza tym czeremcha jest rośliną o licznych właściwościach prozdrowotnych. W ziołolecznictwie można wykorzystywać zarówno jej owoce, jak też liście, kwiaty czy korę.
Czeremcha wzmacnia odporność - wszystko przez wysokie stężenia witaminy C. Soki i nalewki z owoców czeremchy są polecane jesienią i zimą, czyli w tzw. okresie przejściowym, gdy jest więcej przeziębień oraz zachorowań np. na grypę.
Malutkie owoce mają działanie antyseptyczne, a napar z nich sprawdza się w leczeniu np. bólu gardła. Poza tym czeremcha wspiera leczenie dróg oddechowych.
Owoce mogą być spożywane pod wieloma postaciami. Czeremchę można jeść na surowo, dodawać też do koktajli, deserów, sałatek, itd. Można z nich robić soki, ale też dżemy, galaretki czy nalewki. Napary najczęściej przyrządza się z kwiatów i liści czeremchy, odwary zaś z kory i gałązek.X