Sok z grejpfruta może być niebezpieczny. Lepiej nie łączyć go z lekami
Dla większości ludzi grejpfruty będą bardzo wartościowym źródłem witamin i minerałów. Są jednak przypadki, gdzie zawarte w nich składniki mogą okazać się zabójcze. Dzieje się tak ze względu na konflikt pomiędzy związkami zawartymi w owocach i niektórymi lekami.
Co do zasady grejpfruty są bardzo zdrowymi składnikami diety człowieka. Jak na owoce zawierają niewiele cukru, a ponadto charakteryzują się dużą ilością witaminy C. Są też źródłem karotenów oraz kwasów organicznych i witaminy z grupy B.
Substancje zawarte w grejpfrutach wpływają na niektóre leki
To, co wyróżnia grejpfruty i np. sok grejpfrutowy to charakterystyczny, gorzki smak. Odpowiada za niego substancja zwana narynginą. Dla jednych jest przysmakiem, dla innych może być jednak śmiertelnym zagrożeniem. To właśnie m.in. naryngina sprawia, że pewne osoby nie powinny spożywać grejpfrutów, bo grozi to ciężkimi konsekwencjami.
Badania wskazują, że furanokumaryny - naryngina i bergamotyna - zawarte w grejpfrutach mają wpływ na konkretne enzymy produkowane w ludzkiej wątrobie. Pomagają one w metabolizowaniu wielu popularnych leków. Jednak gdy będziemy je przyjmować i jednocześnie jeść grejpfruty lub pić sok grejpfrutowy - leki nie będą metabolizowane, a zamiast tego będą się odkładać w organizmie.
Naukowcy wykazali, że zaledwie jedna szklanka może zaburzyć działanie enzymu CYP3A4, zaś regularne spożywanie zmniejsza aktywność enzymu w wątrobie. Dlatego na niektórych lekach można znaleźć ostrzeżenia przed piciem soku grejpfrutowego i jedzeniem grejpfrutów - może to wywoływać efekty uboczne.
Skutki mogą być opłakane
Substancje zawarte w owocach powodują, że do krwi człowieka dostaje się większa dawka leku, niż powinna. Dochodzi po prostu do przedawkowania. W "konflikt" z grejpfrutami wchodzi duża grupa leków stosowanych na różne choroby - od obniżających cholesterol, przez ciśnieniowe i przeciwlękowe, aż po terapię nowotworową.
Jak wylicza serwis Science Alert, konsekwencje przedawkowania leków wywołanego spożywaniem soku z grejpfruta mogą być opłakane. To m.in. podwyższenie ciśnienia, rozpad tkanki mięśniowej, krwawienie z przewodu pokarmowego i niewydolność nerek. W skrajnych, choć rzadkich przypadkach, może dojść do śmierci.