Nietypowe i przydatne. Te rośliny zjedzą muchy, komary i pająki w każdym domu
Choć rośliny mięsożerne często kojarzą się nam z egzotyką, okazuje się, że wiele z nich można hodować w domu, a nawet w ogrodzie. Co więcej, doskonale sprawdzą się jako naturalny pogromca niechcianych owadów, takich jak muchy, pajęczaki czy komary. Które rośliny owadożerne warto wybrać i w jaki sposób je pielęgnować?
- Rośliny wytwarzają pokarm w procesie fotosyntezy.
- Istnieją jednak gatunki, które ze względu na występowanie na mało urodzajnym terenie potrzebują dożywiania.
- W tym celu wykształciły wyjątkowy mechanizm.
Spis treści:
Co wyróżnia rośliny mięsożerne?
Do roślin-drapieżników zalicza się ok. 700 gatunków, spotykanych w różnych częściach świata. Zazwyczaj występują na mało żyznym - często kamienistym lub bagiennym - podłożu, dlatego potrzebują dodatkowego źródła pokarmu. Oprócz asymilacji dwutlenku węgla żywią się pokarmem zwierzęcym, który dostarcza im wielu cennych związków, m.in. azotu.
Zostały przystosowane do wabienia oraz łapania swoich ofiar za pomocą specjalnie uformowanych liści, a następnie trawienia ich. Mniejsze rośliny mięsożerne polują na owady, takie jak muchy, pająki, komary czy ślimaki. Większe gatunki potrafią unieszkodliwić nawet niektóre skorupiaki czy małe ssaki.
W Polsce występuje 14 gatunków roślin mięsożernych. Do najpopularniejszych z nich należą:
- rosiczka,
- muchołówka,
- kapturnica,
- tłustosz,
- pływacz zwyczajny,
- dzbanecznik.
Rośliny owadożerne do domu. Jakie gatunki wybrać?
Większość z nich wyróżnia się bardzo oryginalnymi, przyciągającymi wzrok kształtami, co sprawia, że często wybierane są jako element dekoracyjny wnętrza. Mogą również pomóc w pozbyciu się niechcianych insektów. Szczególnie korzystne jest to wiosną oraz latem, gdy szukamy skutecznego sposobu na walkę z komarami.
Za rośliny owadożerne nadające się do hodowania w domu uważa się poniższe gatunki:
- Rosiczka - to jedna z najczęściej występujących roślin-drapieżników, którą można spotkać na 6 kontynentach. W środowisku naturalnym rośnie również w Polsce - najczęściej wybiera podmokłe torfowiska. Posiada duże, pokryte włoskami oraz lepką wydzieliną trawienną (kwasem mrówkowym) liście, dzięki którym łapie i rozpuszcza swoje ofiary.
Rosiczka jest bardzo popularną rośliną mięsożerną uprawianą w domu - nie ma dużych wymagań, należy jednak pamiętać o stałym nawadnianiu podłoża. Najlepiej nadaje się do tego miękka woda - można użyć wody destylowanej lub po prostu odpowiednio długo odstanej. Rosiczka lubi dobrze nasłonecznione stanowiska, jednak zbyt ostre promienie mogą doprowadzić do poparzenia liści.
- Muchołówka amerykańska - to bardzo efektowna roślina o dwukolorowych liściach oraz długich, nieco przypominających zęby kolcach. Liście muchołówki zostały wyposażone we włoski czuciowe, pozwalające jej na szybkie zauważenie i uwięzienie wewnątrz pułapki owada. Wabi swoje ofiary nie tylko intensywnym ubarwieniem, ale też słodkim nektarem. Jest ciepłolubna, dlatego doskonale nadaje się do uprawy w domu, szczególnie w pomieszczeniach z południową ekspozycją. Należy jej zapewnić dużo światła słonecznego oraz częste podlewanie.
- Dzbanecznik - to roślina owadożerna o wyjątkowo efektownym, bardzo egzotycznym wyglądzie. W warunkach naturalnych występuje głównie na terenie Azji. W zależności od odmiany mieć one różną wielkość i nieco różnić się wyglądem -największa posiada dzbanki o długości nawet 30 cm. Są one doskonałą pułapką na owady oraz małe zwierzęta - zbawione słodkim nektarem oraz atrakcyjnym wyglądem rośliny siadają na brzegu dzbanka, który jest pokryty bardzo śliską substancją. Owad ześlizguje się więc prosto do wnętrza, wypełnionego płynem trawiennym.
Uprawa dzbaneczników jest bardzo wymagająca, co sprawia, że roślina ta raczej nie jest polecana początkującym hodowcom. Lubią one wysoką temperaturę (ok. 20-30 stopni Celsjusza) oraz wysoką wilgotność (nawet na poziomie 70 proc.). Do tego powinny posiadać odpowiednio nasłonecznioną ekspozycję. Ze względu na szczególne wymagania, najczęściej widuje się je w ogrodach botanicznych lub szklarniach.
- Tłustosz - ta roślina mięsożerna występuje w Polsce, jest jednak na tyle rzadka, że została objęta ochroną gatunkową. Niektóre z odmian doniczkowych nadają się do sadzenia w ogrodzie, inne sprawdzą się jedynie we wnętrzach. Tłustosz wyróżnia się efektownym wyglądem - posiada grube, mięsiste liście układające się w kształt rozety. Są one pokryte zabójczymi dla owadów włoskami, nasączonymi sokami trawiennymi.
Uprawiany w domu tłustosz wymaga stanowiska z rozproszonym światłem lub lekko zacienionego. Najlepiej rośnie w kwaśny, przepuszczalnym podłożu - np. w torfie.
Czytaj także: Wielka moc zapomnianych roślin strączkowych
Rośliny owadożerne do ogrodu. Jakie gatunki wybrać?
Niektóre gatunki roślin owadożernych nadają się również do hodowania w ogrodzie. Dzięki nim nie tylko zmniejszy liczbę niechcianych insektów, ale również stworzymy wyjątkowe kompozycje. Można nimi obsadzić np. skalnik. Do roślin mięsożernych idealnych do ogrodu należą m.in.:
- Kapturnice - to rośliny wyposażone w podłużne kielichy, które nie tylko ładnie się prezentują, ale również wabią owady wyglądem i zapachem. Sposobem polowania przypominają dzbaneczniki. Są to wytrzymałe rośliny wieloletnie, odporne na niskie temperatury, dzięki czemu bez problemu przetrwają zimę w ogrodzie.
- Pływacz zwyczajny - w przeciwieństwie do opisywanych wyżej roślin owadożernych, ta nie rośnie w podłożu (nie posiada systemu korzeniowego) lecz unosi się na tafli wody. Lubi stojące, nagrzewające się pod wpływem promieni słonecznych zbiorniki, dlatego świetnie sprawdzi się w ogrodowych oczkach wodnych. Zimuje na dnie zbiornika i ponownie wynurza się, gdy woda osiąga odpowiednią temperaturę.
Do uprawy w ogrodzie nadają się również niektóre gatunki muchołówki oraz rosiczki.
Jak dbać o rośliny owadożerne?
Planując zakup rośliny mięsożernej do domu lub ogrodu, należy pamiętać o dwóch najważniejszych kwestiach - niemal wszystkie gatunki lubią wilgotne podłoże i bardzo źle znoszą okresy suszy, dlatego wymagają regularnego podlewania.
Nie można ich natomiast nawozić, ponieważ wszystkie potrzebne im związki czerpią z upolowanych owadów. Wiele roślin-drapieżników w zimie przechodzi w stan hibernacji - przestają rosnąć i mogą sprawiać wrażenie zniszczonych - jednak wiosną wracają do życia.
Czytaj również:
Zobacz także: