Naukowcy odkryli wyjątkową cechę muszek owocówek. Chodzi o szósty smak

Muszka owocówka ma niesamowite zdolności
Muszka owocówka ma niesamowite zdolnościAnne Weston, EM STP, the Francis Crick Institute/Science Photo LEast News

Popularne smaki to nie wszystko

Zobacz również:

    Smak ratujący życie

    Muchy wykrywają różne smaki, używając głównie neuronów receptora smaku (RGN), analogicznych do ludzkich komórek receptora smaku, obecnych w etykiecie, odpowiedniku naszego języka. Ponadto używają NRG ze stępów stóp do wykrywania substancji smakowych.
    Yali Zhang, biochemik z Monell Center i główny autor odkrycia

    Zobacz również:

      Kiedy aktywujemy NRG, wystawiając je na czerwone światło, muchy postrzegają smak sacharozy jako zasadowy, więc odrzucają sacharozę, która w normalnych warunkach byłaby dla nich atrakcyjna. To wskazuje, że smak alkaliczny może stłumić smak słodki. Kiedy dodasz coś gorzkiego, na przykład kofeinę, do filiżanki mleka czekoladowego, zmniejszy to jego słodki smak, a nawet sprawi, że będzie gorzki, ponieważ kofeina tłumi słodki smak.
      Yali Zhang, biochemik z Monell Center
      Polskie ptaki kontra zmiana klimatuStowarzyszenie Czysta PolskaProgram Czysta Polska
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?