Gorzka prawda o polskich grzybach. Nie zawsze będą dla nas zdrowe

Polacy uwielbiają zbierać grzyby
Polacy uwielbiają zbierać grzybypixabay.com

Ta tradycja trwa od pokoleń

A kiedy zakończyli nieszporne oficjum, on oddalił się nieco od nich i, chodząc tu i tam po leśnych polanach, tyle przyniósł smacznych grzybów i ziół, że wszyscy mogli cieszyć się obfitością urozmaiconego posiłku.

Zobacz również:

    Ile grzybów mamy w Polsce?

    Wartości odżywcze grzybów

    Grzyb w większości składa się z wody
    Grzyb w większości składa się z wodypixabay.com

    Zobacz również:

      Wykorzystanie mykoprotein

      Warto wykorzystać sezon na grzyby
      Warto wykorzystać sezon na grzyby123RF/PICSEL

      Pozostałe wartości odżywcze grzybów

      Ok. 75 proc. całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wśród których największe znaczenie mają kwasy oleinowy i linolenowy.
      Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak

      Ograniczenia w spożyciu grzybów

      Kapelusz maślaka przez wysuszeniem lub zjedzeniem należy obrać
      Kapelusz maślaka przez wysuszeniem lub zjedzeniem należy obraćpixabay.com
      Czego nie wiemy o grzybach?interiaINTERIA.PL