Kakaowiec na parapecie. Da się go hodować w domu, ale jest jeden warunek
Oprac.: Jakub Wojajczyk
Orzechy kakaowca, z których robi się kakao (a więc i czekoladę) wyglądają bardzo niepozornie i wyrastają prosto z pnia drzewa. Czy tę roślinę można także uprawiać w domu i doczekać się własnych owoców kakaowca? Odpowiedzi na to pytanie szukała Adrianna Borowicz, reporterka programu "Czysta Polska".
Kakaowiec wydaje owoc średnio raz do roku. Aby mu się przyjrzeć w naszym kraju, najlepiej udać się np. do palmiarni. Tam można zobaczyć dojrzewające kakaowce.
Czy w Polsce można hodować kakaowce?
Żeby dojrzeć, owoc potrzebuje co najmniej kilku miesięcy, a średnio - ok. pół roku. Dojrzały kakaowiec zmienia barwę z zielonego na żółto-brązowy.
Drzewa w naturze dorastają nawet do 15 metrów wysokości. Jak mówi Łukasz Jachimowski, kierownik Palmiarni Łódzkiej, na plantacjach owoce zbiera się poprzez specjalne wysięgniki.
Co ciekawe, kakaowiec właściwy ma bardzo cienki pień (dlatego nie sposób na niego wejść i trzeba korzystać z wyspecjalizowanych urządzeń). Z niego wyrastają kwiaty, które są zapylane przez konkretne muszki. W polskich hodowlach ogrodnicy próbowali zapylać rośliny innymi sposobami, w tym nawet nanosząc pyłek pędzelkami.
Czy kakaowca można hodować w domu? "Można, ale trzeba mu zapewnić specyficzne warunki" - tłumaczy Łukasz Jachimowski. Podstawowe wymagania to duża wilgotność i utrzymywanie stałej temperatury przez cały rok. Roślina sprawdzi się np. w ogrodzie zimowym.
Kakaowce przez cały rok potrzebują temperatury rzędu 20-30 stopni Celsjusza. Jest to więc wymagający gatunek.