Polscy pionierzy mięsa komórkowego. Kiedy Polacy go spróbują?
Produkcja nuggetsów z probówki staje się coraz bardziej realna. Polska firma pracuje obecnie nad uzyskaniem mięsa komórkowego w laboratorium. Tzw. czyste mięso produkowane jest za pomocą hodowli komórek, bez udziału zwierząt.
Pierwsza w Polsce firma pracuje nad pozyskaniem mięsa komórkowego. w warunkach laboratoryjnych. LabFarm rozpoczyna kolejny etap produkcji, czyli hodowlę komórek w bioreaktorach. Czy to oznacza, że niedługo będzie można spróbować mięsa wyprodukowanego bez zwierząt?
Nie z hodowli
Firma uruchomiła laboratorium w grudniu 2022 r. LabFarm do produkcji mięsa zastosuje bioreaktory, których wykorzystanie pozwoli na zwiększenie wydajności procesu hodowli komórek i przyspieszenie prac nad kolejnymi etapami projektu.
Aktualnie trwają w nim prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego.
W planach jest budowa centrum badawczego nowoczesnych technologii w Pionkach i uruchomienie linii pilotażowej w 2025 r. W kolejnych etapach rozwoju inwestycji przewidziany jest udział środków publicznych i zaangażowanie prywatnych inwestorów. Łączna inwestycja szacowana jest na kwotę kilkuset milionów złotych.
Według dyrektora zarządzającego LabFarm Wiesława Macherzyńskiego, produkcja laboratoryjna wpisuje się w unijną strategię dot. zrównoważonego rozwoju "Od pola do stołu". To jedno z kluczowych działań w UE, zakładające m.in. zmniejszenie presji rolnictwa na środowisko oraz polepszenie sytuacji zwierząt hodowlanych.
"Jesteśmy przekonani, że to tylko kwestia kilku, a nie kilkunastu lat, gdy mięso komórkowe pojawi się na sklepowych półkach i talerzach Polaków" - zaznaczył. Podkreślił, że będzie ono alternatywą wobec mięsa konwencjonalnego, jak i do produktów roślinnych" - mówi Macherzyński.
W Singapurze już jest
Dotychczas jedynym krajem, w którym mięso komórkowe zostało dopuszczone do sprzedaży, to Singapur. Pod koniec grudnia 2020 r. otwarto tam pierwszą restaurację serwującą dania z mięsem komórkowym z kurczaka. Kilka dni temu amerykańskie startupy zajmujące się produkcją mięsa komórkowego (UPSIDE Foods i Good Meat) ogłosiły, że otrzymały od Amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa (USDA) pozwolenie na sprzedaż mięsa kurczaka hodowanego metodą komórkową.