Jak nie marnować jedzenia? Warszawa rusza z kampanią "JedzeNIEwyrzucaj"

Warszawa zachęca, aby ograniczać marnowanie żywności. Jeśli mamy za dużo jedzenia, możemy oddać je np. do jadłodzielni
Warszawa zachęca, aby ograniczać marnowanie żywności. Jeśli mamy za dużo jedzenia, możemy oddać je np. do jadłodzielniUnsplash.comUnsplash

Dlaczego w Polsce marnuje się tyle jedzenia?

Ograniczenie marnowania żywności daje realne oszczędności dla konsumentów, ma również wpływ na kwestie środowiskowe, zdrowotne i etyczne. Marnowanie jedzenia wiąże się ze stratami wody i energii, wytwarzaniem dodatkowych odpadów i negatywnym wpływem na środowisko.
Karolina Zdrodowska, UM Warszawa

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?

  1. Przed pójściem do sklepu warto zrobić listę zakupów.
  2. Lepiej nie kupować na zapas.
  3. Jeśli po Świętach zostanie nam jedzenie, zanieśmy je do jadłodzielni.
W Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie
W Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie123RF/PICSEL

Jadłodzielnia - co to jest i jak z niej korzystać

Zobacz również:

Jak ograniczyć marnowanie żywności? Plakat na przystankach i dworcach w Warszawie będzie zachęcał do bardziej racjonalnego podejścia do jedzenia w okresie świątecznym
Jak ograniczyć marnowanie żywności? Plakat na przystankach i dworcach w Warszawie będzie zachęcał do bardziej racjonalnego podejścia do jedzenia w okresie świątecznymUrząd m.st. Warszawy
Przemysław Białkowski podcast: Kaucja w świecie zero wasteStowarzyszenie Program Czysta Polska