Jak nie marnować jedzenia? Warszawa rusza z kampanią "JedzeNIEwyrzucaj"
W Warszawie ruszyła kampania "JedzeNIEwyrzucaj", która ma zachęcić mieszkańców do ograniczenia marnowania żywności. Plakaty namawiające do dzielenia się jedzeniem zawisły na przystankach, w metrze i na dworcach. Cały czas działają także specjalne jadłodzielnie. Problem marnowania żywności nasila się szczególnie w okresie świątecznym. Jak marnować mniej jedzenia?
W Polsce rocznie marnuje się około 5-9 mln ton żywności, głównie w gospodarstwach domowych. Co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni. Na świecie co roku marnuje się prawie miliard ton jedzenia.
Dlaczego w Polsce marnuje się tyle jedzenia?
Wśród przyczyn marnowania żywności, poza zepsuciem i przekroczeniem terminu przydatności do spożycia, pojawiają się też przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz zbyt duże zakupy. Te zachowania stają się jeszcze bardziej powszechne w okresie świątecznym, gdy w domach przygotowywane są większe ilości jedzenia.
Ograniczenie marnowania żywności daje realne oszczędności dla konsumentów, ma również wpływ na kwestie środowiskowe, zdrowotne i etyczne. Marnowanie jedzenia wiąże się ze stratami wody i energii, wytwarzaniem dodatkowych odpadów i negatywnym wpływem na środowisko.
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia?
Sposobów ograniczenie marnowania żywności jest kilka. Twórcy kampanii sugerują 3 proste kroki:
- Przed pójściem do sklepu warto zrobić listę zakupów.
- Lepiej nie kupować na zapas.
- Jeśli po Świętach zostanie nam jedzenie, zanieśmy je do jadłodzielni.
Do tego ostatniego działania zachęca warszawska kampania przeciwko marnowaniu jedzenia "JedzeNIEwyrzucaj", która potrwa do 19 grudnia. Plakaty nakłaniające do dzielenia się jedzeniem można już zobaczyć na przystankach, a także na ekranach w metrze, na dworcach, w autobusach i tramwajach.
Jadłodzielnia - co to jest i jak z niej korzystać
Jadłodzielnie to ogólnodostępne miejsca, z których może korzystać każdy - przynosząc nadmiar żywności oraz częstując się produktami, które się tam znajdują. W zależności od konkretnego miejsca i możliwości, funkcję jadłodzielni pełni lodówka lub/i szafka. O porządek i czystość dbają wyznaczeni opiekunowie, ale także sami użytkownicy.
Przestrzenie współdzielenia powstają zwykle z inicjatywy mieszkańców. Pomysł założenia jadłodzielni może być realizowany we współpracy z urzędami dzielnic, w ramach inicjatywy lokalnej lub budżetu obywatelskiego. Pierwsze warszawskie jadłodzielnie powstały w 2016 r. z inicjatywy społeczności Foodsharing Warszawa, jako sposób na rozwiązanie problemu marnowania żywności.
Do jadłodzielni można przynieść produkty, które nadają się do spożycia, przekroczyły datę minimalnej trwałości ("najlepiej spożyć przed"), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia ("należy spożyć do"). Powinny być szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach.
Wyroby własne np. kanapki, ciasto, zupa powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielni nie można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Produkty z jadłodzielni może zabrać każdy, kto jest pewien, że je wykorzysta.