Raport: Co roku marnuje się prawie miliard ton żywności

17 proc. wyprodukowanej na świecie żywności trafia do kosza. To marnotrawstwo pociąga za sobą ogromne koszty środowiskowe i społeczne.

article cover
GEORGES GOBETAFP
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Autorzy opublikowanego właśnie raportu Food Waste Index wyliczyli, że w 2019 r. zmarnowano 931 mln ton żywności. To tak, jakby wyrzucono 23 mln TIR-ów do pełna załadowanych jedzeniem.

Badaczy zaskoczyło jednak to, że skala marnotrawstwa jest podobna bez względu na poziom zamożności społeczeństwa.

"Od dawna zakładano, że marnowanie żywności w domach jest istotnym problemem jedynie w krajach rozwiniętych" - pisze Marcus Gover, prezes organizacji charytatywnej Waste & Resources Action Programme (WRAP), która prowadziła badania wspólnie z Programem Środowiskowym Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP).

Autorzy Food Waste Index liczyli straty w żywności dostępnej dla konsumenta, czyli takiej, która została już zebrana, przetworzona i przetransportowana. Według osobnego raportu przygotowanego sześć lat temu przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zanim jedzenie trafi na sklepowe półki, marnuje się kolejnych 14 proc. W sumie jedna trzecia wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie zostanie zjedzona.

To wiąże się z ogromnymi kosztami środowiskowymi i społecznymi. FAO szacuje, że zmarnowana żywność odpowiada za 8 do 10 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych, bo chociaż nikt jej nie zjada, to żeby ją wyprodukować wycina się lasy, spala benzynę i tworzy opakowania. Dodatkowo gnijąca na wysypiskach żywność to istotne źródło metanu, który jest bardzo silnym gazem cieplarnianym.

Jednocześnie FAO szacuje, że zmarnowana żywność wystarczyłaby do wyżywienia dwóch miliardów ludzi. Dziś według szacunków ONZ ponad miliard żyje w głodzie lub ma ograniczony dostęp do żywności.

"Jeśli chcemy poważnie podejść do walki ze zmianami klimatu, utratą bioróżnorodności i naturalnych środowisk, zanieczyszczeniami i marnotrawstwem, to firmy, rządy i ludzie muszą przyłożyć się do redukcji marnotrawstwa żywności" - pisze Inger Andersen, dyrektor wykonawczy UNEP.

Opublikowany w ubiegłym roku niezależny, polski raport przygotowany między innymi przez Instytut Ochrony Środowiska szacuje, że w naszym kraju co roku marnuje się 4,8 mln ton żywności. 153 kg na sekundę.

ONZ chce, żeby do 2030 r. ilość marnowanej żywności spadła o połowę.

Dieta planetarna, czyli co możemy zrobić dla siebie i planety? ZobaczInteria.tv
© 2021 Reuters
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas