Reklama

Unia Europejska marnuje rocznie 153 mln ton jedzenia

Z najnowszego raportu organizacji Feedback EU wynika, że państwa Unii Europejskiej marnują co roku 153 mln ton jedzenia. To więcej niż wynosi cały import żywności w krajach UE. Ograniczenie marnotrawstwa to jeden z najważniejszych sposobów na walkę ze zmianami klimatycznymi - podkreślają aktywiści.

raporcie "No Time to Waste" (ang. "Nie marnujmy czasu") organizacja Feedback EU podaje, że Unia Europejska importuje co roku 138 mln ton żywności. W tym samym okresie marnowanych jest aż 153,5 mln ton jedzenia. Odpadów jest zatem więcej niż sprowadzanej zza granic UE żywności.

Dane są o tyle niepokojące, że, jak podkreślają aktywiści, w czasie gdy marnuje się aż tyle jedzenia, 33 mln osób w Unii Europejskiej co drugi dzień nie może sobie pozwolić na posiłek dobrej jakości. Problem ten częściej dotyka kobiety i osoby mniej zamożne, zatem marnotrawienie żywności jest także problemem społecznym i równościowym - zauważa organizacja.

Reklama

UE musi ograniczyć marnowanie żywności

W 2015 r. państwa Unii Europejskiej przyjęły rezolucję, której celem jest zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 50 proc. do roku 2030. Aktywiści chcą jednak, aby ten cel sformalizować i aby stał się on prawnym wymogiem dla wszystkich krajów członkowskich, tak jak na przykład cele recyklingu związane z gospodarką odpadami.

- Biorąc pod uwagę rekordowo wysokie ceny żywności i koszty życia, to skandal, że UE wyrzuca potencjalnie więcej jedzenia niż importuje. UE ma ogromną szansę na utworzenie prawnie obowiązujących celów, aby zredukować marnowanie żywności "od pola do stołu" do 2030 r. w ramach walki ze zmianami klimatycznymi i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego - mówi Frank Mechielsen, dyrektor Feedback EU.

Marnowanie jedzenia pogłębia kryzys klimatyczny

Według FAO ceny żywności w ostatnim miesiącu było o 8 proc. wyższe niż przed rokiem. Już teraz wiadomo, że z powodu suszy i wojny w Ukrainie w tym roku czekają nas mniejsze zbiory ryżu, kukurydzy i słonecznika.  

Tymczasem według raportu IPCC marnowanie żywności przyczynia się do 8-10 proc. emisji dwutlenku węgla na świecie. Straty z tego powodu wyliczono na ok. 1 bilion dolarów rocznie. W samej Unii Europejskiej wyrzucane jedzenie stanowi ok. 6 proc. emisji i kosztuje nas co roku 143 mld euro.

- Wszystkie kraje UE zobowiązały się do ograniczenia marnowania żywności o połowę, zachowując cele zrównoważonego rozwoju ONZ. Jednak 10 lat po tej decyzji nie osiągnięto zbyt wiele i nasze gospodarki nadal wytwarzają niesamowicie dużo odpadów żywnościowych - zauważa Piotr Barczak z European Environmental Bureau (EEB).

Szacuje się, że co roku marnowanych jest ok. 20 proc. żywności wyprodukowanej w krajach UE.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama