Są groźne dla zdrowia. Umiera przez nie 40 tys. Europejczyków rocznie
Naukowcy twierdzą, że emisje z kuchenek gazowych przyczyniają się do przedwczesnej śmierci tysięcy osób w Europie, skracając średnio życie użytkowników o prawie dwa lata.
Spis treści:
Kuchenki gazowe, powszechnie używane w wielu europejskich gospodarstwach domowych, emitują szkodliwe gazy, które mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi.
Według najnowszego raportu przygotowanego przez zespół badaczy z Uniwersytetu Jaume I w Hiszpanii, pod kierownictwem dr Juany Maríi Delgado-Saborit, emisje te przyczyniają się do śmierci około 40 tys. Europejczyków rocznie. To dwukrotnie więcej niż liczba ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Europie.
"Zakres problemu jest znacznie większy, niż wcześniej sądziliśmy" – podkreśla dr Delgado-Saborit. Badanie wskazuje, że korzystanie z kuchenki gazowej skraca średnio życie użytkownika o prawie dwa lata.
Zanieczyszczenia z kuchenek i ich wpływ na zdrowie
Kuchenki gazowe spalają gaz ziemny, emitując przy tym szkodliwe substancje, takie jak dwutlenek azotu (NO₂), tlenek węgla (CO) i benzen. NO₂ jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ może powodować stany zapalne dróg oddechowych, prowadząc do chorób serca i płuc. Naukowcy przypisali 36 031 przedwczesnych zgonów rocznie w krajach UE oraz dodatkowe 3 928 w Wielkiej Brytanii bezpośrednio emisjom z kuchenek gazowych.
"Już w 1978 r. dowiedzieliśmy się, że zanieczyszczenie NO₂ jest wielokrotnie większe w kuchniach używających gazu niż tych z kuchenkami elektrycznymi" - zauważa dr Delgado-Saborit. "Jednak dopiero teraz możemy określić liczbę żyć skróconych z tego powodu".
W Unii Europejskiej jedna na trzy rodziny korzysta z kuchenek gazowych. W niektórych krajach odsetek ten jest jeszcze wyższy: 54 proc. gospodarstw domowych w Wielkiej Brytanii oraz ponad 60 proc. we Włoszech, Holandii, Rumunii i na Węgrzech używa gazu do gotowania.
Badanie opierało się na analizach jakości powietrza w domach, które wskazywały, jak gotowanie na gazie wpływa na poziom zanieczyszczeń wewnątrz pomieszczeń. Naukowcy z Uniwersytetu Jaume I oraz Uniwersytetu w Walencji wykorzystali te dane do określenia stosunku między zanieczyszczeniami wewnętrznymi a zewnętrznymi podczas gotowania na gazie.
Następnie, korzystając z badań nad zewnętrznym zanieczyszczeniem NO₂, oszacowali ryzyko chorób i liczbę przedwczesnych zgonów spowodowanych ekspozycją na ten gaz.
"Główną niepewnością jest to, czy ryzyko śmierci związane z zewnętrznym NO₂, przede wszystkim pochodzącym z ruchu drogowego, można zastosować do NO₂ wewnątrz pomieszczeń pochodzącego z gotowania na gazie" - zauważa prof. Steffen Loft z Uniwersytetu w Kopenhadze "Jednak jest to uzasadnione założenie niezbędne do przeprowadzenia oceny".
Kuchenki gazowe jak palenie papierosów
Mimo że Unia Europejska zaostrzyła w tym miesiącu przepisy dotyczące jakości powietrza na zewnątrz, nie ustanowiła standardów dla jakości powietrza wewnątrz budynków.
Europejski Sojusz na rzecz Zdrowia Publicznego (EPHA) wezwał decydentów do wycofania kuchenek gazowych poprzez wprowadzenie limitów emisji, oferowanie wsparcia finansowego na wymianę na czystsze urządzenia oraz zobowiązanie producentów do umieszczania na produktach informacji o ryzyku związanym z zanieczyszczeniem.
"Zbyt długo łatwo było bagatelizować zagrożenia związane z kuchenkami gazowymi" – mówi Sara Bertucci z EPHA. "Podobnie jak w przypadku papierosów, ludzie nie zdawali sobie sprawy z wpływu na zdrowie – a kuchenki gazowe to ogień, który wypełnia nasze domy zanieczyszczeniami".
Jak się chronić?
Eksperci sugerują, że można częściowo chronić się przed szkodliwymi emisjami, otwierając okna podczas gotowania i włączając okapy kuchenne. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest przejście na kuchenki elektryczne lub indukcyjne, które nie emitują szkodliwych gazów.
Dr Delgado-Saborit przyznaje, że ona i jej mąż dorastali w domach z kuchenkami elektrycznymi, które są "czystsze, bezpieczniejsze i zdrowsze". Po przeprowadzce do domu z kuchenką gazową zdecydowali się na jej wymianę. "Obecnie jesteśmy w trakcie remontu i nie mogę się doczekać, aż nowa kuchenka elektryczna zostanie zainstalowana w mojej kuchni" – mówi badaczka.
Przejście na kuchenki indukcyjne lub elektryczne przyczynia się również do redukcji emisji gazów cieplarnianych. Kuchenki indukcyjne są efektywniejsze energetycznie i zapewniają szybsze gotowanie. W wielu krajach europejskich obserwuje się trend odchodzenia od gazu na rzecz elektryczności pochodzącej z odnawialnych źródeł energii.