"Produkt o wysokiej emisji". Etykiety na jedzeniu mogą skłonić ludzi do rezygnacji z mięsa

Istnieją produkty żywnościowe o większym i mniejszym wpływie na środowisko i klimat. Szacuje się, że to hodowla zwierząt jest jedną z najbardziej emisyjnych gałęzi rolnictwa. Jak przekonać ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa? Jednym ze sposobów jest oznaczanie produktów odpowiednimi etykietami.

  Spożywana przez nas żywność ma różnorodny ślad węglowy i różnie wpływa na klimat
Spożywana przez nas żywność ma różnorodny ślad węglowy i różnie wpływa na klimatThomasa Trutschela/Photothek Getty Images
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Etykiety informujące o wpływie danego produktu na klimat są skutecznym sposobem, aby skłonić ludzi do wybierania bardziej zrównoważonych opcji. Informowanie konsumentów o śladzie węglowym produktów od dawna testują m.in. Norwedzy. W niektórych sklepach na paragonie widnieje informacja na temat śladu węglowego każdego produktu. Dzięki temu w kraju zmniejszyła się ilość spożywanego czerwonego mięsa - informuje sieć sklepów Oda.

Nie tylko na talerzu

Spożywana przez nas żywność ma różnorodny ślad węglowy i różnie wpływa na klimat. Decydenci od dawna zastanawiają się, jak skłonić ludzi do dokonywania wyborów korzystniejszych dla klimatu. W niezwykle istotnym raporcie ONZ,  (IPCC) Zespół ds. Zmian Klimatu wezwał światowych przywódców do wspierania przejścia na zrównoważoną i niskoemisyjną dietę - głównie opartą na roślinach.

Alternatywy dla mięsa z roślin przyjęły się m.in. w Europie
Alternatywy dla mięsa z roślin przyjęły się m.in. w EuropieAndrey Rudakov/BloombergGetty Images

Politycy nie zakażą ludziom jedzenia mięsa. Równocześnie jednak rządy mają coraz większą świadomość na temat emisyjności sektora hodowlanego. 

Tylko w Wielkiej Brytanii aż 85 proc. gruntów rolnych jest przeznaczonych na hodowlę zwierząt. Nie jest to zrównoważony model rolnictwa. Organizacja Greenpeace nawołuje w związku z tym o zmniejszenie ilości spożywanego mięsa o 70 proc.

Preferencje żywieniowe a klimat

W najnowszym badaniu przeprowadzonym w USA poproszono uczestników o wykonanie testu dotyczącego wyborów żywieniowych. Każdy z produktów miał czerwoną lub zieloną etykietę, które odwoływały się do wpływu danego produktu na klimat. Okazało się, że uczestnicy wybierali chętnie produkty oraz menu z zieloną etykietą, ponieważ zachęcił ich neutralny lub mniejszy wpływ produktu na klimat.

Produkty odzwierzęce odpowiadają za 18 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Redukcja spożycia mięsa czerwonego może pomóc nie tylko klimatowi, ale i ludziom, którzy regularnie przekraczają zalecane poziomy spożycia mięsa - mówią autorzy badania z uniwersytetów Johns Hopkins i Harvard.

Odkryliśmy, że mówienie ludziom o negatywnym wpływie żywności na środowisko było skuteczniejsze niż informowanie ich o zrównoważonych wyborach.

Wnioskiem z badania jest to, że zrównoważona dieta z mniejszą ilością spożywanego o mięsa może zredukować emisję gazów cieplarnianych związanych z żywnością nawet o 55 proc.

Niderlandy: Sztuka w walce o klimatDeutsche Welle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas