U nas ten złoty grzyb to przysmak. Staje się jednak inwazyjną plagą

Boczniak cytrynowy uchodzi za grzyb bardzo smaczny
Boczniak cytrynowy uchodzi za grzyb bardzo smacznyValery Kirsanov123RF/PICSEL

W skrócie

  • Boczniak cytrynowy, ceniony w kuchni grzyb o cytrusowo-orzechowym smaku, stał się gatunkiem inwazyjnym w lasach Ameryki Północnej.
  • Grzyb wypiera miejscowe gatunki nadrzewnych, zaburzając lokalne ekosystemy i wchodząc w skomplikowane relacje z innymi organizmami.
  • Poza Ameryką boczniaka cytrynowego jako inwazyjny gatunek zaobserwowano również w Afryce, głównie wskutek uprawy przez ludzi.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Zobacz również:

    Azjatycki grzyb bardzo polubił nowe lasy pełne wiązów i buków

    Zbiór jasnożółtych grzybów o wachlarzowatych kapeluszach i wyraźnych blaszkach, skupionych blisko siebie na jasnym tle.
    Szaleństwo kulinarne na punkcie boczniaka cytrynowego ma zgubne skutkiWLADIMIR BULGAREast News

    Zobacz również:

      Boczniak cytrynowy wypiera rodzime gatunki

      Kępka żółtych grzybów wyrastająca z plastikowego worka z substratem, ustawionego obok innych podobnych worków na półce w wilgotnym, ciemnym pomieszczeniu.
      Uprawa boczniaków cytrynowych jest popularna w AmeryceDeposit/East NewsEast News
      Nietypowy, smaczny grzyb na drzewach. Polacy się nim zajadająStowarzyszenie Czysta PolskaPolsat News