Ta roślina przyciąga wszystkimi zmysłami. Pachnie ciasteczkami
Niektóre rośliny należą do grupy tych zjawiskowych, od razu przykuwających uwagę. Do nich zalicza się kłosowiec anyżowy, który zachwyca długimi, fioletowymi kłosami. Oprócz tego, że jest piękny, to jest prosty w uprawie i bajecznie pachnie.

W skrócie
- Kłosowiec anyżowy to efektowna i łatwa w uprawie roślina wieloletnia, która zachwyca fioletowymi kwiatostanami i słodkim zapachem.
- Roślina ta przyciąga do ogrodu wiele zapylaczy, takich jak pszczoły, motyle i trzmiele, a także jest ceniona przez pszczelarzy.
- Kłosowiec anyżowy jest jadalny, jego liście i pędy można dodawać do sałatek, deserów, lemoniad i herbat.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Nie tak dawno pisaliśmy o innym, ciekawym kwiatku, który pachnie niczym czekolada. Jego kwiaty mają intensywną, ciemnobordową barwę, ale to, co zachwyca to zapach. Cosmos atrosanguineus wydziela subtelną woń czekolady, kakao i wanilii. Tak zwany kosmos czekoladowy jest rzadką odmianą słynnego w Polsce onętka (kosmosu). Ma on aż 35 odmian, ale to ta pachnąca jak słodycze wyróżnia się najbardziej. Jeśli chcemy mieć całą gamę zapachów w ogrodzie, to powinniśmy zasadzić też kłosowiec anyżowy.
Kłosowiec anyżowy zachwyca fioletowymi kłosami
Kłosowiec anyżowy jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny jasnotowatych. Pochodzi w większości z północno-środkowej i północnej części Ameryki Północnej. Jest odporna na suszę i jest uwielbiana przez wiele zapylaczy.
Kłosowiec anyżowy osiąga wysokość od 61 do 122 cm. Rośnie w kępach, ma wyprostowany kształt, z kwiatami pojawiającymi się w efektownych tzw. fałszywych okółkach. Ma piękne, kłosowate kwiatostany o odcieniach lawendy, fioletu czy purpury. Roślina ta kwitnie od czerwca aż do września.

Chcesz przyciągnąć zapylacze? Zasadź tę roślinę
Przez swój słodki, ciasteczkowy zapach kłosowiec anyżowy jest jednym z kwiatów polecanych dla pszczelarzy. Kłosowiec anyżowy przyciąga też motyle, trzmiele, pszczoły cieśle i nocne ćmy.
Pszczoły miodne wytwarzają lekko pachnący miód z nektaru kwiatów kłosowca. Encyclopedia of Organic Gardening z 1969 r. podaje, że jeden akr obsadzony hyzopem anyżowym może utrzymać 100 uli pszczół miodnych. W czasie kwitnienia można zobaczyć pszczoły na kwiatach kłosowca anyżowego od rana do zmierzchu.
Czy kłosowiec anyżowy jest jadalny?
Nie dość, że ta roślina jest prosta w uprawie i pięknie pachnie ciasteczkami, to do tego ma zastosowanie w kuchni. Młode pędy kłosowca anyżowego są jadalne, mają słodko-korzenny aromat.
Świeże liście kłosowca można dodawać do sałatek, deserów i lemoniad. Smak tej rośliny dobrze komponuje się z owocami, ale też miodami i jogurtami. Suszony może być dodatkiem do herbat.