Skąd się biorą robaki w mące i jak się ich pozbyć w kuchni?

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Mącznik młynarek to jeden z najczęściej spotykanych robaków w kuchni.
Mącznik młynarek to jeden z najczęściej spotykanych robaków w kuchni.Nigel Cattlin/Science SourceEast News

Skąd się biorą robaki w mące i dlaczego tam wchodzą?

Dlaczego robaki wchodzą do mąki?

Zobacz również:

Jakie robaki wchodzą do mąki?

Zobacz również:

    Czy robaki w mące są szkodliwe?

    • spożycie mąki zanieczyszczonej odchodami szkodników może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego;
    • owady przenoszą też grzyby i patogeny, które są niebezpieczne dla człowieka;
    • mąka z wydzielinami robaków (odchodami i oprzędem) jełczeje i pleśnieje, a w efekcie nie nadaje się do spożycia.

    Robaki w mące. Jak się ich pozbyć z kuchni?

    • jak najszybciej wyrzuć ją do śmieci i od razu wynieś je z domu,
    • pozbądź się innych sypkich produktów przechowywanych w kuchennych szafkach w nieszczelnych opakowaniach - istnieje duże prawdopodobieństw, że i je zdążyły zaatakować szkodniki;
    • starannie odkurz i umyj szafki oraz blaty kuchenne - najlepiej wodą z octem, gdyż robaki żerujące w mące nie lubią jego zapachu,
    • połóż w szafkach kilka goździków, laski cynamonu, skórki pomarańczy lub cytryn, pokruszone liście laurowe lub kulki pieprzu. Ich aromat powinien zniechęcą robaki do zadomowienia się w kuchni,
    • nowe sypkie produkty - mąkę, kaszę, kakao, ryż - przesyp do szczelnych pojemników lub słoików.

    Robaki w mące i kuchni - jak im zapobiegać?