​Rada UE uznała larwy chrząszcza za jedzenie

Rada UE podjęła decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka do katalogu produktów "nowej żywności".

article cover
AFP/AFP THIERRY ZOCCOLAN/AFP
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów.

Decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla".

FABRICE COFFRINIAFP

Ekologiczny "delikates" nie jest jednak wskazany dla wszystkich. U osób uczulonych na krewetki i roztocza może on wywołać reakcję alergiczną.

Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jego larwy osiągają rozmiar do 30 mm. Specjał z jadłospisów przyszłości sam występuje zazwyczaj w produktach żywnościowych - np. w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki.

Termin "nowa żywność" (novel food) w unijnym żargonie oznacza produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w Unii Europejskiej w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r. Może to być np. żywność nowoopracowana lub "innowacyjna" bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji.

Lawy w czekoladzie
Lawy w czekoladzieAFP

Do nowej żywności zalicza się również tradycyjną żywność pochodzącą z państw trzecich, tj. spożywaną poza obszarem Unii Europejskiej, która nie została wprowadzona do obrotu na rynek unijny na masową skalę.

Katalog "nowej żywności" prowadzi Komisja Europejska. Larwa mącznika młynarka jest pierwszym owadem w tym zestawieniu.

AFP
PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas