Mięso i niszczenie lasów. "Nie chodzi o to, by mówić: jedzcie go mniej"

Lasy deszczowe zmniejszyły swoją powierzchnię głównie z powodu wylesiania. Również na potrzeby hodowli
Lasy deszczowe zmniejszyły swoją powierzchnię głównie z powodu wylesiania. Również na potrzeby hodowliDeposit/East NewsEast News

Dwa w jednym: wylesianie i produkcja mięsa w Brazylii

Satelitarny obraz lasów amazońskich pokazujący wyraźne oznaki wylesiania. Widać liczne prostokątne obszary wycięte wśród zielonej roślinności, co świadczy o masowej wycince w celach rolniczych lub przemysłowych.
Wycinka Brazylii na mapieSatellite and Aerial Images/Universal Images GroupEast News
Rzeka wijąca się przez gęsty, zielony las tropikalny, widziana z lotu ptaka. W tle rozciąga się niekończący się horyzont z błękitnym niebem i chmurami.
Bezcenne lasy deszczowe w BrazyliiMAURO PIMENTELAFP

Społeczne koszty produkcji mięsa

Przeciętny Brazylijczyk spożywa ok. 25–30 kg wołowiny
Przeciętny Brazylijczyk spożywa ok. 25–30 kg wołowiny123RF/PICSEL
Leśnicy alpiniści wchodzą na najwyższe drzewa. Wszystko dla ptakówPolsat NewsPolsat News