Nie mogą się skupić i dobrze pracować. Niewłaściwa dieta wpływa na kondycję mózgu
Dieta ma kluczowe znaczenie w codziennym życiu. Może chronić nas przed chorobami i korzystnie wpływać na procesy zachodzące w organizmie. To, co jemy, wpływa też na sprawność umysłu.
Jeśli ktoś chce mieć sprawny umysł - powinien zadbać o właściwe odżywianie - taki jest wniosek z nowej pracy naukowców z Brigham and Women's Hospital. W badaniu wzięli udział ochotnicy, którym pobrano krew, aby sprawdzić poziom danych metabolitów związanych z cukrami. Te "złe" towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym.
Różni ludzie, podobne cechy
W etnicznie zróżnicowanej grupie ochotników badacze sprawdzili związki między różnymi, obecnymi we krwi, związanymi z żywieniem substancjami i zdolnościami poznawczymi ochotników. Rozszerzyli w ten sposób swoją wcześniejszą analizę, przeprowadzoną z udziałem mieszkających w USA osób pochodzących z Puerto Rico.
"Pokazuje przy tym, że Badania, rozpoczynające się od obserwacji mniejszości, mogą dać początek wglądom ważnym dla innych populacji. Mamy nadzieję, że nasze wyniki pomogą ludziom w dokonywaniu odpowiednich wyborów żywieniowych i poprawie zdrowia umysłowego" - komentuje współautorka badania, dr Tamar Sofer.
Sofer i jej koledzy przeanalizowali skład krwi ponad 2 tys. osób pochodzenia latynoskiego, ponad 1300 Europejczyków oraz prawie 500 Afroamerykanów. Wykryli w ten sposób sześć metabolitów, które systematycznie wiązały się z ogólnym pogorszeniem zdolności umysłowych. Cztery z nich to były cukry lub ich pochodne.
Jednocześnie inny metabolit - beta-kryptoksantyna towarzyszyła lepszym możliwościom poznawczym. Jej obecność we krwi wiązała się tymczasem z wyższym spożyciem owoców. Autorzy badania twierdzą, że te metabolity to biomarkery, wskazujące na bardziej bezpośrednie związki między dietą i funkcjami poznawczymi.
Dieta śródziemnomorska
Jeśli chodzi o różne style żywienia, to badacze wskazali, że to dieta śródziemnomorska wiązała się zarówno z wyższym stężeniem beta-kryptoksantyny, jak i niższym poziomem szkodliwych metabolitów. Zgadza się to z wcześniejszymi badaniami, według których takie zwyczaje żywieniowe wiążą się z lepszą sprawnością umysłową. Dieta śródziemnomorska bazuje głównie na:
- dużej ilości pokarmów roślinnych: owocach, warzywach, orzechach, strączkach itd.,
- jedzeniu oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu dodanego,
- niskim spożyciu mięsa, a zwłaszcza czerwonego,- niskim spożyciu nabiału i jaj,
- jedzeniu owoców morza i ryb,
- umiarkowanym piciu alkoholu.
Naukowcy przyznają, że obserwacyjny charakter badania utrudnia wyciągnięcie wniosków na temat zależności przyczynowo-skutkowych.