Chcesz, żeby dziecko lepiej się uczyło? Jest na to prosty sposób
Dobra dieta to nie tylko zdrowsze ciało, ale także umysł. Z nowych badań wykonanych przez badaczy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że dzieci, których dieta jest bogatsza w owoce i warzywa mają lepsze samopoczucie.
To pierwsze tego rodzaju badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, które bada związek między spożyciem owoców i warzyw, menu śniadaniowym i obiadowym, a samopoczuciem.
Z badania wynika, że dzieci, które jedzą pięć lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie, posiadają najwyższy poziom dobrostanu psychicznego. Dlatego jego autorzy stwierdzają, że strategie zdrowia publicznego oraz polityki w szkołach muszą być projektowane tak, żeby zapewnić każdemu dziecku dostęp do dobrej jakości żywienia przed i w trakcie szkoły. Tylko to bowiem pozwoli wykorzystać ich pełny potencjał w nauce.
"Podczas gdy związki między odżywianiem i zdrowiem fizycznym są dobrze poznane, to do tej pory niewiele było wiadomo o tym, czy odżywianie wpływa na stan psychiczny" - stwierdziła prof. Ailsa Welch, główna autorka badania.
Dieta ma ogromne znaczenie
Zespół badawczy przeanalizował dane zasięgnięte od około 8,7 tys. dzieci z 50 szkół, w tym około 7,5 tys. dzieci w wieku 8-11 lat i około 1,2 tys. dzieci w wieku 12-18 lat. Dzieci biorące udział w badaniu samodzielnie zgłaszały swoje wybory żywieniowe i wzięły udział w dostosowanych do wieku testach dobrostanu psychicznego, które mierzyły m.in. radość, relaks i posiadanie dobrych relacji międzyludzkich.
Okazało się, że tylko jedna czwarta dzieci w wieku szkoły gimnazjalnej i 28 proc. dzieci w wieku szkoły podstawowej zgłosiło spożywanie zalecanych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Dodatkowo 10 proc. dzieci nie jadło żadnych owoców i warzyw. Okazało się też, że ponad 20 proc. uczniów w wieku 12-18 lat i 10 proc. uczniów w wieku 8-11 lat w ogóle nie jadło śniadań. Więcej niż 10 proc. uczniów starszej grupy nie jadło natomiast obiadów.
Badacze stwierdzili, że związek bogactwa diety w warzywa i owoce z samopoczuciem był wyraźny, a szczególnie uwypuklał się u dzieci w wieku szkoły gimnazjalnej. W przypadku tej grupy dzieci, które jadły pięć porcji warzyw i owoców dziennie uzyskały o 8 proc. lepsze wyniki w testach samopoczucia niż te, które w ogóle nie spożywały tego typu produktów.
Dodatkowo w przypadku śniadań lepsze samopoczucie prezentowały te dzieci, które zjadły je bardziej tradycyjne i obfite (np. jajka, czy płatki), a nie te, u których była to tylko przekąska. Najgorzej wypadły jednak te, u których śniadaniem był napój energetyczny. Ich wyniki były nawet gorsze od wyników tych dzieci, które w ogóle nie zjadły śniadania.
Źródło: IFLScience, The Conversation
mcz