Przez 26 tygodni jedli jedno awokado dziennie. Lekarze łapią się za głowy
Nowe badania wskazują, że częste spożywanie awokado może przyczynić się m.in. do poprawy pracy serca. Ale to niejedyna zaleta spożywania tego owocu. Sprawdzono to na grupie kilkuset osób, które jadły jedno awokado dziennie przez pół roku.

W skrócie
- Regularne spożywanie awokado może poprawiać wyniki lipidogramu oraz jakość snu i diety.
- Badanie na niemal 1000 osób wykazało pozytywny wpływ awokado na zdrowie serca.
- Eksperci zwracają uwagę, że choć pojedynczy produkt nie jest cudownym środkiem, awokado dostarcza wielu składników wspierających układ krążeniowo-naczyniowy.
- Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu
Wyniki badań na ten temat zostały opublikowane w "Journal of the American Heart Association". Wzięło w nich udział 969 dorosłych z USA o różnej rasie i pochodzeniu. Łączyło ich jedno: zbyt duży obwód talii, co dotyka już 60 proc. Amerykanów i jest czynnikiem ryzyka w przypadku chorób krążeniowo-naczyniowych.
Na co dobrze działa awokado?
Badanych podzielono na dwie grupy: jedni musieli spożywać jedno awokado dziennie (bez innych zmian w codziennej diecie), a drudzy mieli ograniczać ten produkt (maksymalnie dwa awokado w miesiącu).
Wyniki zwiększenia spożycia awokado były interesujące. Badani z tej grupy mieli lepsze wyniki lipidogramu (cholesterolu i trójglicerydów), poprawiła się też jakość ich diety i jakość snu.
Badanie nie zostało zaprojektowane z myślą o kontrolowaniu jakości snu, ale korzyści płynące ze spożycia awokado pod tym kątem są na tyle obiecujące, że możliwe są kolejne testy w tym kierunku - zapowiadają naukowcy.
"Sen wydaje się jednym z najważniejszych czynników, jeśli chodzi o zdrowie serca. To badanie zachęca nas, abyśmy dalej dociekali jak żywienie - i produkty takie jak awokado - mogą je poprawić" - mówi dr Kristina Petersen, autorka badania.

"Na stan układu krążeniowo-naczyniowego wpływa wiele czynników" - podkreśla naukowczyni. "Żaden pojedynczy produkt nie będzie cudownym środkiem, ale niektóre - jak awokado - oferują całą gamę składników odżywczych, które wspierają serce".
Nie takie zielone jak je malują
Awokado zaliczane jest do grupy tzw. superżywności ze względu na swoje wartości odżywcze: wysoką zawartość witamin, minerałów i nienasyconych tłuszczów.
Należy jednak pamiętać, że import owocu do Europy z Meksyku, Chile i Peru wiąże się z dużym śladem węglowym i zużyciem wody. Powstają one w wyniku:
- upraw;
- produkcji;
- transportu.